Безработни българи и румънци лагеруват в лондонския Хайд Парк

Безработни български и румънски имигранти, отчаяно търсещи препитание във Великобритания, са се разположили на лагер в лондонския Хайд Парк, съобщава в. “Дейли мейл”, цитиран от Kafene.net. Мъжете и жените са опънали палатки под дърветата и храстите, защото нямат пари за квартири.

Те избират залесени райони, където е по-трудно да бъдат открити и, където могат да останат без някой да си опита да ги изгони. Много от тях са безработни, но са решени да си намерят работа тук въпреки правилата, които затрудняват гражданите на двете държави да получат работно място.

27-годишната българка Цветана Йовчева казва, че тя не е могла да си намери работа, след като е пристигнала в Лондон. Адам Сампсън - директор на благотворителната организация за бездомни Shelter казва, че правителствата на двете страни трябва да предоставят адекватна информация на потенциалните мигранти, за да могат хората да си направят изводите преди да тръгнат за Великобритания.

Гражданите на България и Румъния получиха разрешение да пътуват безвизово до Великобритания, след като страните им станаха членове на ЕС на 1 януари, но възможностите им за работа бяха ограничени. Това означава, че в момента в Обединеното кралство има неизвестен брой хора от двете страни, които не могат да си намерят работа, но не могат да бъдат накарани да заминат обратно в родината си, пише вестникът.

Споделяне

Още от България