Безработните с 2,5 години до пенсия с месечни обезщетения от догодина

От следващата година 11 000 души ще могат да получат 90 лева месечно обезщетение за безработица, ако са преди пенсия. Това ще се отнася до останалите без работа, които са били регистрирани за повече от една година в бюрата по труда и им остава 2 и половина години преди пенсиониране, предвижда проектобюджетът на Националния осигурителен институт (НОИ), който във вторник бе одобрен от Надзорния съвет на института.

Предложението, за чието реализиране са предвидени 12 млн. лева в бюджета на НОИ от фонд “Безработица”, бе по идея на социалното министерство. От 2007 година престои и хората, които продължават да работят, въпреки че са достигнали възрастта за пенсиониране, да получават по-високи пенсии.

При изчисляване на размера на тяхната пенсия всяка допълнителна година стаж ще дава коефициент 1.5, а не едно, както е в момента, обясни Йордан Христосков, директор на  НОИ.

Надзорният съвет на НОИ е одобрил и разчетите в бюджета, при които увеличението на пенсиите да стане от лятото на 2007 година, а не още в началото на годината, както настояваше социалният министър Емилия Масларова. По думите на Христосков обаче въпросът кога пенсиите ще бъдат индексирани с 8.5% по златното швейцарско правило - 50% от ръста на инфлацията и 50% от размера на средния осигурителен доход, остава отворен.

Правителството или Народното събрание, които трябва да одобрят бюджета за държавното обществено осигуряване (ДОО), могат да решат това, допълни той. Това ще струва на държавата около 200 млн. лева заедно със здравните осигуровки.

Христосков уточни, че решението дали ще има коледни надбавки към пенсиите трябва да бъде политическо. По думите му обаче ако има такива, те трябва да бъдат разпределени по равно за всички. Той все пак каза, че НОИ е успял да икономиса от парите си за тази година около 107 млн. лева – излишък, който обикновено правителството разпределя като коледни добавки.

Предвижда се от 2007 година да се спре практиката някои работодатели да си спестяват наказателните лихви за дължими осигуровки, коментира той. Това ще стане възможно, защото от догодина осигурителните вноски ще са дължими веднага след като бъдат начислени, т.е. дори и заплатата да не бъде изплатена, а не както е било досега, чак когато работникът е получил възнаграждението си.

Когато някои работодатели не изплащат заплати за дълъг период и вноските не са дължими, времето не се зачиташе за осигурителен стаж, който има важно значение за пенсиониране или получаване на обезщетение за майчинство, посочи Христосков.

Споделяне

Още от България