Безразлично ли ще остане гражданското общество?

Екипът на Mediapool се обръща към читателите, които са истински важната и значима част от свободния дух на това издание, да дадат своите мнения и предложения как да реагира гражданското общество на доказаната безпомощност и некадърност на властта да се справи с престъпността в страната.

Излишно е да ви напомняме, че това се очаква от Европейския съюз, но и че членството в Европейския съюз не е панацея срещу болната държава, която не може да гарантира сигурността и изконните права на гражданите си. Симптом за болната държава е и слабостта на гражданското общество и липсата на позитивна обществена енергия, която ефективно да се противопоставя на опасното срастване на мафиотските интереси и политическата власт. 

Известен е експериментът с жабите, поставени във вана с постепенно и постоянно загряваща се до точката на кипене вода, при който най-накрая животните умират, без да могат да реагират. При нормални обстоятелства, ако въпросните земноводни бъдат прехвърлени от съд с нормална в съд с вряла вода, първичният им инстинкт срабтова, те скачат и спасяват живота си.

С гласовитите многословни декларации, осъждащи атентата срещу дома на телевизионния журналист, властта се опитва да покаже, че е на страната на гражданите и на свободното слово. Това е обаче фарисейска позиция, тъй като именно (без)действията на властта пораждат безнаказаност и осигуряват необходимия параван за необезпокоявания живот на малки и големи “босове” и мутри. Те, както и покровителите им във властта, че чувстват уютно в България и дори ревностно защитават нейната европейска и евроатлантическа интеграция, легитимирайки своя бизнес и натрупаните “първи” милиони.

Уви, в блатото и покрай него не се чува друго, освен крякането на “Атака” и човек се пита има ли някой друг в тази страна, на който наистина му пука.

Очакваме вашата реакция в постинги или във форума на Mediapool.

Споделяне

Още по темата

Още от България