Безредици пред и в македонския парламент

Бюджетът на Македония за следващата година доведе до конфликти и сблъсъци, както в парламента на републиката, така и пред неговата сграда.

Сблъсъците пред Народното събрание на Мекедония се разраснаха до такава степен, че се наложи председателят му Трайко Веляновски да бъде евакуиран от охраната. Спорове и безредици имаше и в пленарната зала, където опозицията се опита да попречи на Веляновски да открие дебатите.

Амди Байрам, който е депутат от управляващата коалиция пък беше нападнат с камъни и ябълки. Той е успял да се скрие невредим в сградата. Пострадала е и депутатът Весна Бендевска от опозиционния Социалдемократически съюз.

Причина за сблъсъците са двете демонстрации на привърженици на опозицията и на управляващите, които се обявявят „Против” и „За” бюджета на страната за следващата година.

Опозицията твърди, че кабинетът на Никола Груевски цели да гласува опасен за страната план за разходите и приходите. Въпреки простестите Бюджет 2013 г. на Македония беше приет на заседание до късно през нощта  в неделя.

Споделяне

Още от Свят