Безредици в Аржентина покрай годишнината от войната за Фолклендските острови

Безредици избухнаха в Аржентина в деня на годишнината от войната за Фолклендските острови.

Шествие в памет на загиналите при въоръжения конфликт между Аржентина и Великобритания през 1982 г. прерасна в сблъсъци с полицията.

Агресивни активисти на ляворадикална групировка започнаха да хвърлят камъни и бутилки със запалителна смес по полицаите, охраняващи сградата на британската дипломатическа мисия в Буенос Айрес.

Полицаите са използвали сълзотворен газ, водни оръдия и гумени патрони, за да разпръснат демонстрантите.

Местните медии съобщават, че няколко полицаи са ранени.

Аржентина смята за абсурдно желанието на Великобритания в 21-ви век да запази своя колония на 14 000 километра от бреговете си. Това заяви в Ушуая (Южна Аржентина) президентката на страната Кристина Кирхнер по повод 30-годишнината от войната за островите, наричани от британците Фолклендски, а от аржентинците - Малвински, предаде Франс прес.

Абсурдно е да претендираш, че владееш отдалечените на 14 000 км Малвини,  които се намират в наши води, каза Кирхнер на церемония пред бивши военни и местни видни фигури в най-южно разположения град в света.

Кирхнер определи като несправедливост факта, че в 21-ви век все още съществуват колониални анклави и 10 от общо 16 принадлежат на Великобритания.

Тя отговори сухо на британския премиер Дейвид Камерън, който каза вчера, че целта на дебаркирането на аржентинските войски на архипелага в южния Атлантически океан през 1982 г. е била "да се отнеме свободата" на жителите на островите чрез мълниеносна 74-дневна война между двете страни.

Не е ли в течение той, че тогава заложник беше свободата на всички аржентинци, каза Кирхнер, имайки предвид военната диктатура в Аржентина от 1976-1982 г., взела решението да си върне собствеността над островите.

Аржентинската президентка за пореден път настоя Великобритания да се съгласи на диалог. Не искаме нищо повече от диалог между двете страни, за да обсъдим въпроса за суверенитет, зачитащ интересите на жителите на острова, добави тя.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?