Безредици в Атина след оскверняване на гръцкото знаме

Безредици в Атина след оскверняване на гръцкото знаме

Безредици избухнаха в Атина в четвъртък вечерта, след като предвидения мирен протест по повод 43-тата годишнина от студентските бунтове, довели до свалянето на военната хунта, ескалира.

Хиляди гърци се стекоха на шествие близо до Политехническия университет в столицата, където през 1973 година загинаха студенти.

Протестът е започнал мирно, но по-късно се е стигнало до сблъсъци с полицията.

Напрежението ескалирало, след като демонстранти с маски на лицата са започнали да чупят витрини на магазини, а анархисти изгорили знамето на Гърция, предодаха агенциите.

Демонстрантите стигнали до посолството на САЩ. След това група от около 700 анархисти се отправили към района на Екзархията, където се намира Политехническия университет.

Те превзели една от сградите на университета. Започнали да изхвърлят на улицата мебели и да издигат барикади, запалили пластмасовите кофи за смет, хвърляли камъни и бутилки със запалителна смес по полицаите, предадоха гръцки медии.

Младите недоволни осквернили гръцкото знаме. Те го изписали с лозунги, късали, тъпкали с крака и накрая го запалили.

Представителят на прокуратурата Илиас Загореос дал разрешение на полицията да влезе в университета.

Университетите в Гърция се ползват с широка автономия. Влизането на полиция на тяхна територия е забранено, от което често се ползват анархистите и правонарушителите, които се скриват там.

Говорител на опозиционната партия "Нова демокрация" Йоргос Кумуцакос поиска от правителството да въведе ред във връзка с оскверняването на държавното знаме.

"Подлеците запалиха гръцкото знаме. Никакво убежище, никакви затворени за влизане помещения за тези, които оскверниха символа на целия народ. Нека правителството най-накрая да въведе ред", заяви Кумуцакос.

Преди това в сблъсъците с полицията участваха две групи анархисти по 80–100 души.

В опит да прекратят вандалските прояви, полицията се е намесила, но в отговор по тях са започнали да хвърчат запалителни бомби.

За да овладеят ситуацията, органите на реда са използвали сълзотворен газ.

Два дни по-рано също имаше безредици и сблъсъци в Атина. Поводът беше визитата на американския президент Барак Обама в страната.

Споделяне

Още от Европа

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?