Безрeдици в Киев след опита за арест на Саакашвили

Бившият грузински президент е обвинен в опит за преврат

Украински привърженици на бившия грузински президент Михаил Саакашвили го освободиха от полицейски автобус, след като неговия арест по-рано във вторник предизвика сблъсъци с полицията в центъра Киев, съобщиха световните агенции.
 
Той бе задържан по обвинение в опит за преврат, което предизвика масово протестно шествие в украинската столица. Негови симпатизанти се събраха около сградата, където живее, и издигнаха барикади от контейнери за боклук.
 
След като успяха да го измъкнат от полицейския микробус, Саакашвили призова да бъде свален украинският президент Петро Порошенко. 
 
"Днес бандата на Порошенко се опитва да ме арестува по фалшиви обвинения, за да ме махне от Украйна. Ще дам живота си за свободата на Украйна. Искам да призова всички киевчани да излязат днес на улицата, да се съберат на майдана и да започне процес на освобождаване на Украйна от Порошенко и бандата му”, каза Саакашвили. 
 
След това неколкостотин демонстранти, начело със Саакашвили, увит в украинския национален флаг, тръгнаха към сградата на Върховната рада, където поискаха отстраняването на Порошенко. 
 
Бившият президент на Грузия бе назначен от Порошенко за управител на Одеска област, но после двамата развалиха отношенията си и президентът го лиши от украинско гражданство. След това Саакашвили започна да се изявява като борец против корупцията в Украйна. 
 
Генералният прокурор на Украйна Юрий Луценко каза, че т. нар. Движение на новите сили и неговият лидер Саакашвили са получили половин милион долара от "престъпната групировка на Янукович" с цел да организират митинги за завземане на властта в Украйна. Проруският президент на Украйна Виктор Янукович бе свален от власт през 2014 г. след масови протести и избяга в Русия.
 
Луценко добави, че засега не е на дневен ред депортирането в Грузия на Саакашвили, който е обвинен в "съдействие с престъпна организация". 
 
Саакашвили е лидер на опозиционното украинско "Движение на новите сили", бивш губернатор на Одеска област и бивш президент на Грузия. 
 
Саакашвили има 24 часа да се предаде сам 
 
По-късно във вторник прокуратурата даде на Саакашвили 24 часа да се яви пред следователите.
 
Министърът на вътрешните работи на Украйна Арсен Аваков го призова да се подчини на украинските власти и да се предаде, но засега няма изгледи Саакашвили да го послуша. 
 
"За решаване на всеки конфликт има само законов път, докато няма решение на съда, всичко ставащо няма да намери решение. Саакашвили е длъжен да се подчини на разпоредбите на закона, да премине през законова процедура и да отговори на повдигнатите му обвинения, а не да провокира кръв и сблъсъци”, написа Аваков в Туитър.
 
Част от привържениците на Саакашвили по-късно се отправиха към сградата на парламента в Киев, за да протестират срещу Порошенко.
 
Обвинение в опит за преврат 
 
По-рано във вторник той бе задържан от властите и обвинен в опит за сваляне на конституционния ред в страната.
 
"Саакашвили е обвинен в опит за сваляне на конституционния строй", заяви адвокатът му Павло Богомазов, цитиран от ТАСС.
 
В изявление на Службата за сигурност на Украйна се посочва, че Саакашвили е задържан във вторник от нейни служители и от служители на Генералната прокуратура по обвинение "в съдействие на престъпна организация". На Саакашвили е връчен обвинителен акт в присъствието на адвоката му и той ще бъде разпитан.
 
Саакашвили е обвинен по член първи, раздел 256 на украинския наказателен кодекс за съдействие на участници в престъпна организация и за укриване на тяхната дейност чрез предоставяне на помещения и чрез други средства. Ако вината на Саакашвили бъде призната, той може да бъде лишен от свобода от три до пет години.
 
По-рано днес Службата за сигурност на Украйна (ССУ) извърши обиск в жилището на Саакашвили в Киев. Тогава бившият грузински президент се покатери на покрива на сградата и оттам започна да вика срещу президента на Украйна Петро Порошенко, като го нарече крадец.
 
Той призова своите привърженици да оказват съпротива на властите. Край сградата се събраха неколкостотин поддръжници на Саакашвили и избухнаха безредици със силите на реда. Един човек пострада.
 
"Порошенко е крадец. Порошенко е изменник на украинския народ. Каквото и да се случи с мен . . . Народе, призовавам ви да излезете на улиците и да продължите борбата . . . Моля украинците да не допуснат да бъда отвлечен. Не допускайте беззакония и кражби от страна на Порошенко и на бандата му", провикна се Саакашвили от покрива на сградата, където се намира жилището му.
 
Кой е Саакашвили? 
 
По повод задържането на Саакашвили агенция Асошиейтед прес припомня, че той е водил кампания срещу корупцията в новата си страна Украйна. Саакашвили напусна Грузия през 2013 г., след като беше президент близо десетилетие.
 
Той бе назначен за губернатор на украинската Одеска област, но напусна поста през 2016 г., оплаквайки се, че неговите усилия за изкореняване на корупцията са били възпрепятствани от властите.
 
Украинското гражданство на Саакашвили бе отнето тази година, докато той бе извън Украйна. Той се върна в страната през септември, след като негови поддръжници пробиха полицейската охрана на полско-украинската граница.
Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?