Безредиците в Анкара продължават, в Истанбул протестира и "падналият човек"

Безредиците в Анкара продължават, в Истанбул протестира и "падналият човек"

Безредиците в Анкара продължават, като полицията за борба с безредиците отново използва сълзотворен газ и водни струи срещу протестиращите. Демонстрации има и в Истанбул, но при масово полицейско присъствие.

 

В Анкара са били задържани 16 души. Полицията се е намесила в квартал Дикмен - арена на стълкновения между демонстранти и силите на реда от началото на протестите на 31 май срещу правителството на Партията на справедливостта и развитието, която е на власт от 2002 г. насам.

 

Демонстрантите са издигнали барикади на пътна артерия и са блокирали движението, което е накарало полицията да се намеси, за да ги разпръсне.

 

Демонстрантите са протестирали също срещу съдебно решение за освобождаване от ареста на полицай, обвинен, че е застрелял демонстрант в Анкара.

 

В Истанбул хиляди излязоха по улиците на града, като на площад "Таксим” се проведе демонстрация в памет на убития в парка "Гези” Ехтем Саръсюлюк.

 

Протестът продължи около 3 часа, през които демонстрантите бяха насядали по земята. След "Стоящия човек" бе демонстрирана и нова форма на протест "Паднал човек”.

 

Демонстрантите лягаха символично на земята в памет на загубилите живота си мирни граждани в парка "Гези”.

 

По време на протеста полицията беше взела засилени мерки за сигурност около площада и паметника на него, но не се намеси.

 

От началото на протестите четирима души – трима демонстранти и един полицай, загинаха, а близо 8000 души бяха ранени.

 

Посланиците на страните от ЕС в Анкара изразиха безпокойство от подхода на турската полиция срещу мирни демонстранти.

 

Те заявиха в съвместно писмено изявление безпокойство от поведението на турската полиция срещу мирни демонстранти, а също и по въпроса за уважението на свободата на словото в страната.

 

В изявлението посланиците посочиха необходимостта правителството и съдебната система да демонстрират прозрачност и отговорност по отношение на разследване на твърденията за прекомерно използване на сила както от протестиращите, така и от силите за сигурност.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани