Безрезултатни първи преговори по миньорската стачка

Без резултат приключи проведеният във вторник кръг от преговори между стачкуващите все още предупредително служители в "Мини Марица Изток" и ръководството на държавното предприятие. Разговорите по искането на синдикатите във въгледобивното дружество за увеличаване на заплатите според ръста на добива, както е била постигната договорка миналото лято, и предложението на управата за бонуси не постигнаха успех, съобщиха от пресцентъра на мината.

Те ще бъдат подновени в сряда, а ефективното спиране на работата в мината е насрочено за 14 януари, след като във вторник това сториха предупредително четири хиляди работника от 8 до 9 часа от .

 

Мениджърският екип на компанията е излязъл с два варианта на конкретни предложения за допълнителни възнаграждения, обвързани с добрите производствени резултати. От страна на синдикатите постъпило едно предложение, което да определи съотношението на персоналните разходи за 2011 година спрямо приходите за същата. Конкретни обсъждания на предложенията не са били направени, допълниха от компанията.

 

Шефът ѝ Евгени Стойков изрази надеждата си за запазване на добрия тон на преговорите и намаляване до минимум на дневните финансови загуби на дружеството. Първоначалните прогнози бяха, че те ще са в размер на 1.8 млн. лв., но после бе преоценено, че може да стигнат и до 3 млн. лв.

 

"Убеден съм, че ще се стигне до споразумение, което ще позволи по-нататъшното успешно развитие на най-голямото дружество за открит въгледобив в страната", посочи Стойков.

 

Работата в рудниците "Трояново 1", "Трояново север", "Трояново 3", в администрацията, както и в жп транспорта в предприятието бе спряна от 4 хил. души, каза лидерът на КНСБ Валентин Вълчев.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?