Безрезултатни преговори между САЩ и Израел за строителството в Източен Йерусалим

Визитата на израелския премиер Бенямин Нетаняху във Вашингтон приключи без да бъде решен проблемът с намеренията на Израел да строи нови еврейски жилища в Източен Ерусалим. Намерението на Израел за строителство в източната част на Ерусалим доведе до най-сериозната криза в отношенията им от десетилетия.

Преговорите при закрити врата, проведени в последния момент между Нетаняху и американския специален пратеник за Близкия изток Джордж Мичъл, са завършили без резултат. Това съобщиха американски официални източници, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

На отпътуване от Вашингтон, Нетаняху обаче спомена за постигнат известен напредък в усилията за успокояване на необичайния спор между съюзниците. "Мисля, че намерихме златната среда между традиционната политика на Израел и нашето желание да вървим напред към мир", каза той преди да се качи в самолета.

Нетаняху отложи на два пъти отпътуването си от Вашингтон, след като в разговорите си с американския президент Барак Обама, вицепрезидента Джо Байдън и държавния секретар Хилари Клинтън не успя да постигне консенсус по въпроса какво може да направи Израел, за да поправи вредите за мирния процес, причинени от неговото решение да построи нови еврейски жилища в Източен Ерусалим.

Срещите на Нетаняху в САЩ минаха при необичайна липса на публичност, като репортерите не бяха допуснати в началото на разговорите с президента Обама, каквато е практиката.

По време на визитата израелският премиер не направи отстъпки по обявения по-рано този месец план за построяване на 1600 еврейски жилища в арабската част на града. Сътрудник на Нетаняху обаче увери, че той е бил "хванат неподготвен" от вчерашното съобщение, че общинските власти в Ерусалим са издали разрешителни за още 20 апартамента за евреи.

Междувременно върховният представител на ЕС за външна политика Катрин Аштън разрешението на израелските власти разрешение за строеж на нови 20 жилища в Източен Ерусалим и призова Израел да преосмисли това решение.

"Международната общност полага всички усилия да улесни възобновяването на мирните преговори. Строежът на жилища в Източен Ерусалим е незаконен и осуетява тези усилия", заяви Аштън, цитирана от Франс прес.

Израел окупира Източен Ерусалим по време на Шестдневната война през 1967 г., а след това анексира тази част на града. Анексирането не е признато от международната общност, а палестинците искат тази част на Ерусалим да стане столица на бъдещата им държава.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?