Безсилие за конфликта на интереси с щерката на бивш зам.-министър

Безсилие за конфликта на интереси с щерката на бивш зам.-министър
Бившият зам.-министър на земеделието Димитър Пейчев, чиято дъщеря е получила най-голяма еврофинасиране като физическо лице, със задна дата може само да бъде накаран да се срамува. С тези думи агроминистърът Мирослав Найденов призна безсилието на ведомството му пред явния конфликт на интереси, в който е работил предишният зам.-министър от квотата на БСП, отговарящ за еврофондовене в земеделието.

Случаят с 27-годишната Галина Пейчева-Митева, която взела 1.5 млн. лв. евросубсидии докато татко ѝ отговарял за еврофондовете, нашумя миналата седмица, след като неправителствената организация "Farmsubsidy" в Брюксел оповести проучването си за получателите на фермерските евросубсидии.

Найденов обяви, че това е било известно на българските власти още миналата есен и по случая била сезирана прокуратурата. Оказа се, че освен дъщерята, и жената на Пейчев е сред големите бенефициенти на европейските фондове – също с 1.5 млн. лв., но през фирма.

Според земеделския министър е сложно е тълкуванието на казуса “Пейчеви“, тъй като дефиницията за конфликт на интереси относно дейността на Държавен фонд "Земеделие", който разпределя евросредствата, е направена едва от сегашното ръководство на агроминистерството.

“Ако прокуратурата намери, така, нередности при одобряването на тези проекти, при одобряването на тези плащания, защото това е било в неговия ресор, може, разбира се, да му потърси отговорност. Но не искам да влизам в хипотезите“, каза Найденов.

Той допълни, че този конфликт на интереси не е прецедент и подобни съмнения и скандали е имало и с предшественика на Пейчев – Бойко Боев от НДСВ.

Министърът направи паралел с действията на управлението на ГЕРБ, давайки за пример как при най-малки съмнения за конфликт на интереси оставката си е подал заместникът му Преслав Борисов, постъпвайки “много мъжки“.

В същото време Найденов отново отрече Борисов да е имал конфликти на интереси, тъй като е обявил дейността на брат си и баща си, които са сред най-големите арендатори в Добруджа, в специална декларация. Самият той бил взет на поста именно защото до преди това е работил реално в земеделския бизнес, но не издържал на темпото и не бил съгласен с допълнителното натоварване с още задачи, появили се атаките от браншове организации, а и имал лични причини да се оттегли.

Споделяне

Още по темата

Още от България