"Айриш таймс" за България предизборно:

Безскрупулна олигархия, корупция и бедност

Безскрупулна олигархия, корупция и бедност

Алчен капитализъм, безскрупулна олигархия, ендемична корупция, безскрупулни политици и бедност. Така описва България ирландското издания "Айриш таймс" в навечерието на предсрочните избори.

Българите живеят в почти постоянна криза след падането на социалистическия режим. 25-те години демокрация се характеризират с ендемична корупция и ширеща се организирана престъпност, които ерозират доверието в икономиката, окуражават масова емиграция и забавят членството на България в Шенген, отбелязва изданието.
Това е свят, в който мощни олигархични мрежи са успели да заграбят страната. Те доминират политическите партии в България и безмилостно преследват своите собствени интереси, които остават скрити от всякакъв вид обществен контрол, отчетност и справедливост.

Формални демократични институции работят от 1989 година, но в контекст, в който реалната власт се владее от неформални олигархии, повечето от които със силни връзки с организираната престъпност.
Този проблем е толкова остър, че вече е невъзможно да се знае точно къде свършва организираната престъпност и започва държавата, коментира "Айриш таймс".

Връзката между тях се характеризира с умишлено сложни бюрократични структури, непрозрачно корпоративно счетоводство, с предопределени процедури за обществени поръчки и лабиринт от офшорни сметки, които подпомагат прането на пари.

Изданието коментира, че българската "революция", която е приключила комунистическото управление, е била по-близко до вътрешен преврат: партията премина през движения на отказ от комунизма след падането на Берлинската стена, но реформите са били козметични.

По-голямата част от сивата номенклатура пък мутирала в посредници и комисионери, чиято вътрешна информация за системата им даде значителни предимства в новия свят на демократичния капитализъм и конкурентни партийни политики.

Тази мутация перфектно илюстрира акцента на политическия коментатор Найо Тицин, че разделението в България не е на ляво и дясно, а по оста граждани и мафия, пише ирландското издание.

В същото време дерегулацията, приватизацията и монополните практики са обогатили избраните и напълно са ерозирали социалния договор. Корупцията и злоупотребата с власт са станали толкова укрепени, че българите имат значително по-малко доверие в своите политици и политически институции, отколкото във всяка друга европейска държава.

Този нечестив съюз между алчен капитализъм и безскрупулна олигархия е помогнал да се поддържат и да се възпроизвеждат модели на непотизъм и кражба на обществени средства от елита, докато по-голямата част от българите са осъдени на несигурно съществуване с ниски доходи и и все по-увеличаващите се цени.

Сянката, хвърляна от тежките икономически трудности и хроничната бедност е наистина екзистенциална, особено в селските райони, отбелязва изданието.

От 1989 г. населението на България е намаляло от девет милиона до 7.3 милиона души, което се дължи на постоянна емиграция и намаляване на раждаемостта. Данни на ЕС показват, че българите имат най-нисък стандарт на живот в Европейския съюз - около 50 на сто от средния за ЕС.

Изданието отбелязва, че България е получила близо 10 милиарда евро от европейските фондове след присъединяването си, но те не са постигнали ефект, като коментатори, цитирани от изданието, твърдят, че почти цялата българска политическа класа участва в злоупотребата с европейски фондове.

Споделяне

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?