Безсрочна ваканция за учениците от понеделник

Безсрочна ваканция за учениците от понеделник

След двуседмични интензивни преговори с просветното министерство, ден на мълчалив протест в училищата, учителите започват ефективна безсрочна стачка от понеделник. Това стана ясно след тричасови преговори между Министерството на образованието и науката (МОН) и трите учителски синдиката в образованието. Искането на преподавателите е поетапно да се достигне 100-процентово увеличение на заплатите в средното образование до юли 2008 г.

По време на преговорите вицепремиерът и министър на образованието Даниел Вълчев (НДСВ) отново постави на масата предложението на правителството – 15% по-високи заплати от 1 януари следващата година и 15% от 1 юли 2008 г.

Съгласно разчетите на правителството началната основна учителска заплата трябва да стане 330 лв. от 1 януари 2008 г., а средната брутна учителска заплата без средствата за 13-а заплата ще бъде 490 лв.Когато към нея се прибави и извънредната добавка, средната брутна учителска заплата ще стане 520 лв., посочи министърът.

Той отбеляза, че с така наречените първи и втори стълб на диференцираното заплащане средното възнаграждение към 1 януари 2008 г. ще бъде 560.88 лв.., а за най-добрите учители сумата ще достигне до 684 лв.

Представителите на синдикатите поискаха на срещата отговори и на въпросите колко ще са икономиите в сферата на образованието тази година, какво е финансовото състояние на шестте търговски дружества, които са 100% собственост на министерството.

Министърът отговори, че тази година икономии със сигурност ще има, но не уточни размерът им. След това заместник-председателят на КНСБ Валентин Никифоров попита Вълчев колко пари е поискал от бюджета за 2008 г. да бъдат заделени за образование. Просветният министър посочи, че ще е над 4,3% от БВП.

След провала на преговорите Вълчев  обясни, че за него “въпросът не е в това доколко масово ще се представи стачката”. “За мен важното е друго. Има напрежение в системата и мисля, че трябваше да направим малко по-големи усилия да сближим позициите си”, допълни той, като обясни, че няма да овладява стачката и посъветва българските учители да не бъдат подценявани. “В крайна сметка това са хора достатъчно интелигентни и разумни и сами ще преценят по какъв начин да подходят”.

По думите на министъра ведомството му се е ангажирало да се спазва законодателството и “там, където една част от учителите искат да стачкуват, а други – не, на тези, които не желаят да стачкуват, да им бъде осигурена възможност за нормални занятия”.

Засега по данни на синдикатите 83 на сто от училищата и 75% от детските градини в страната са заявили готовност да се включат в ефективните стачни действия. Според професионалните организации в образованието реалните числа за училищата и детските градини, които ще стачкуват, ще станат ясни в понеделник.

Запитан въпрос колко време ще продължи ефективната стачка, Николай Николов, говорител на единния стачен комитет, каза, че засега намерението на синдикатите е тя да е безсрочна до постигане на исканията за увеличение на заплатите. По думите му преговори могат да се водят и по време на стачните действия.

При ефективна стачка всяко училище трябва само да си организира учебния процес. Родителите на учениците и на децата от детските градини трябва да бъдат уведомени от учителите 3 дни преди началото на ефективните протестни действия.

Това на практика означава, че още днес преподавателите е трябвало да обяснят на децата  дали със сигурност да не ходят на училище в понеделник, или ако ще има занятия какви. Повечето училища в София обаче просто бяха казали на учениците да слушат новините, за да знаят дали да ходят в понеделник в клас.

Споделяне

Още по темата

Още от България