Безсрочното примирие в Газа засега се спазва

Палестинци в Газа празнуват сключеното примирие

Безсрочното споразумение за прекратяване на огъня между Израел и палестинските радикали в ивицата Газа засега се спазва, а много хора и от двете страни в конфликта се питат какво е спечелено през 50-те дни на военни действия, предаде Асошиейтед прес в сряда.

Рано тази сутрин израелското военно командване каза, че няма съобщения за нарушения на примирието, влязло в сила в 19 ч местно (и българско) време снощи. Хамас обяви победа, макар че има твърде малко, с което да се похвали след една война, в която бяха убити 2143 палестинци, над 11 хиляди бяха ранени и около 100 хиляди останаха без жилища.

От израелска страна жертвите са 64 военни и 6-има цивилни. Хиляди жители на южните израелски райони, пострадали най-много от ракетния и минометен обстрел на Хамас, избягаха от домовете си, търсейки убежища на по-безопасни места страната, има и нарастващо недоволство от начина, по който правителството водеше тази война.

Израелски медии съобщиха, че премиерът Бенямин Нетаняху преднамерено не е поставил примирието на гласуване в своя т. нар. кабинет за сигурност заради съпротивата от някои министри, които са искали войната да продължи. Министърът на туризма Узи Ландау, известен ястреб ветеран, в радио интервю тази сутрин остро разкритикува правителството, което "искало мир на всяка цена". Според него този подход щял да подкопае способността на Израел да възпира екстремистите.

Десетки хиляди жители на Газа откликнаха на призивите на Хамас да излязат по улиците на Газа и другите селища в анклава, но според АП мнозина от тях се радваха повече на свободата да живеят без страх от израелски въздушни и артилерийски удари, отколкото да празнуват победа.

След повече от седем седмици война двете страни приеха едно двусмислено междинно споразумение, даващо им известен период на спокойствие. Хамас, макар и понесъл тежки удари, запазва контрола си над Газа, като част от военния му арсенал остава непокътнат. Израел и Египет запазват блокадата над анклава, затегната преди седем години въпреки отдавнашното искане на палестинското ислямистко движение за снемане на граничните ограничения.

През последните 72 часа на войната Израел разшири обхвата на атаките си от гъсто населените работнически райони, където подкрепата за Хамас е най-силна, към редица не така радикални области, вероятно в опит да мобилизира средната класа да окаже натиск върху ислямисткото движение да приеме примирие, което в една или друга степен е съобразено с интересите на Израел, отбелязва АП.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят