Безвъзмездни тайни пари ще раздаде за пет дни МОСВ за ВиК проекти

БСП: Предизборни милиони за "свои хора" под масата

Безвъзмездни тайни пари ще раздаде за пет дни МОСВ за ВиК проекти

Процедура за безвъзмездно финансиране за ВиК проекти в неясно какъв размер, с доста размити критерии за кандидатстване и едва петдневен срок за подаване на заявления, които трябва да са придружени от 26 вида документи, е обявило в понеделник Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС), което е на подчинение на екоминистерството на Емил Димитров -Ревизоро от квотата на ВМРО.

"Свидетели сме на поредното раздаване на държавни средства под масата, на тъмно, от страна на правителството на ГЕРБ и техните коалиционни партньори от Обединените патриоти", алармира във вторник кметът на Дряново и член на Изпълнителното бюро на БСП Трифон Панчев. По думите му заради краткият срок общините няма да могат да се подготвят за тази процедура.

"Ще успеят само тези, които са предупредени предварително от страна на властимащите", допълни той и определи процедурата като дискриминационна, съмнителна и създаваща предпоставки България отново да бъде споменава в негативните хроники на ОЛАФ и други контролни институции.

От сайта на ПУДООС става ясно, че приемът за безвъзмездно предоставяне на пари за ВиК проекти е обявен на 15 март и до 19 март ще се приемат заявления. Не е посочено колко пари ще се дадат, а само, че става въпрос за средства, платени от държавния ВиК холдинг по стари задължения на водните дружества, които са част от него.

"Прием, оценка и класиране на подадените заявления ще се осъществи съгласно приета от УС на ПУДООС Методология, като Приложения №2 и №3 не са с публичен характер", пише в обявлението на предприятието.

Освен че няма размер на общото финансиране, не е посочено и какъв е таванът, който ще се предоставя по един проекти. Така наистина общини не биха могли да се ориентират как да си структурират проекта и се провокират съмненията за предварително уговорени проекти.

От методологията единствено става ясно, че ще се приемат проекти за подобряване на водоснабдяването, за подобряване качеството на услугата по водоснабдяване, за отвеждане и пречистване на отпадни води и за намаляване на загубите по преноса.

През септември 2020 г. екоминистърът каза, че ще предложи събираните около 100 млн. лв. годишно такси за водоползване и заустване на отпадни води да отиват за инвестиции във ВиК инфраструктура. Обявеното намерение бе тези пари, които са били използвани за кредитиране на общински екопроекти, вече да се дават без ангажимент за връщане.

От съобщението на ПУДООС обаче става ясно, че не тези пари се разпределя, а платени стари задължения на ВиК операторите. От екоминистерството не отвърнаха на въпрос на Mediapool колко са парите, които ще се разпределят в петдневната процедура.

По информация на Mediapool ВиК холдингът е платил около 25-26 млн. лв. стари такси за водоползване на своите дружества и за финансиране наистина са подготвени предварително ясни ВиК проекти на общините.

Предстои да се види дали ПУДООС ще е малко по-конкретно при обявяването на резултата от процедурата.

Споделяне

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?