Безвизовото пътуване за българи в САЩ се отдалечава

България очаквано няма да влезе в Програмата за безвизови пътувания на САЩ, тъй като срокът ѝ изтича през лятото, а страната ни все още не отговоря на нужните условия. Това стана ясно след срещата на вицепремиера и външен министър Ивайло Калфин с американския държавен секретар Хилари Клинтън във Вашингтон. Все пак Калфин е получил уверение, че се прави всичко възможно отпадането на визите да се случи по-скоро.

Миналата година между България и САЩ бе сключено споразумение за облекчаване на визовите ограничения. Основното изискване за отпадането на визите обаче е спадането на отказите от американското консулство за българи, които желаят да посетят САЩ под 10% от подадените искания. В края на миналата година процентът на отказите беше стигнал 15, но в момента той се е увеличил.

Въпреки че темата с пиратските отвличания край Сомалия не беше в дневния ред на въпросите, които двете страни планираха да сложат на масата, събитията от последните дни я изведоха на преден план. Позицията на Хилари Клинтън и на Ивайло Калфин е, че при подобни обстоятелства двете страни трябва да си сътрудничат максимално. Калфин е потърсил съдействие за решаване на проблема с отвлечените край Сомалия български моряци.

Първите дипломати на двете страни обсъдиха и как България и САЩ се справят с финансовата криза, като Клинтън е предложила помощ, ако е нужна на страната ни. Въпросите за енергийната сигурност и диверсификацията на енергийните източници също бяха поставени по време на разговорите. Клинтън изрази подкрепа за южния енергиен коридор и се обяви против упражняването на монопол в сектора.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?