Беззъбо решение на ЮНЕСКО за Пирин след лобистка намеса

Вместо планираната задължителна екооценка на плана за парка – препоръка да се спазват законите

Беззъбо решение на ЮНЕСКО за Пирин след лобистка намеса

Лобистката акция на екоминистъра Нено Димов в Комитета по световното наследство ЮНЕСКО от миналата седмица в Париж си е казала думата и с подкрепата на 11 държави извън Европейския съюз, в четвъртък, в Бахрейн,е гласувано беззъбо решение на организацията по казуса с Националния парк "Пирин".

В него най-общо се препоръчва на България да спазва европейското и националното екологично законодателство при управлението на защитената зона и да извършва екооценки на всяко инвестиционно намерение в парка "Пирин", който е под егидата на комитета. Това принципно е нещо, което не би трябвало да се напомня на една правова държава.

Първоначално се планираше българското правителство да бъде задължено да извърши оценка за въздействие върху околната среда (ОВОС) на новия проектоплан за парка, който е на трупчета от години. Предвидено беше и искане да не се прилага приетата в края на декември 2017 г. актуализация на сегашния план, която отваря път за изграждането на втори кабинков лифн в ски зоната Банско, която се управлява от концесионера "Юлен".

Отслабването на позицията на ЮНЕСКО дойде след като внесеното проекторешение претърпя редица редакции на текстовете по предложение на Азербайджан, Буркина Фасо, Куба, Босна и Херцеговина, Зимбабве, Китай, Танзания, Бразилия, Тунис, Кувейт и Ангола, чиято подкрепа изглежда е получил Нено Димов по време на срещата обяд в централата на ЮНЕСКО в Париж, за която се разбра след медийни публикации и еводомството след увъртания потвърди. Тъй като България не е член на комитета, тя не може да иска промени и на заседанието просто присъстваше делегация, водена от вицепремиера Валери Симеонов, който е сред върлите защитници на ски строежите в Пирин.

От "За да остане природа в България", която е твърдо против прилагането на план за парка без да му е извършена екооценка, коментираха, че вероятно разходите за командировката на тази делегация в Бахрейн са повече от необходимите средства за оценка на ефекта на документите. Екоорганизацията оспорва в съда липсата на екооценка и засега решенията на магистратите са в тяхна полза, но се обжалват от Нено Димов, според когото няма нужда от такава, тъй като всяко инвестиционно намерение в парка трябва да подлежи на ОВОС.

"Днешното решение на Комитета по световното наследство на ЮНЕСКО показва, че българското правителство е твърдо решено да допусне застрояване на Национален парк "Пирин" и сеч на вековните му гори. Залогът е толкова голям, че очевидно българското правителство си е позволило да да започне политическа игра на много високо дипломатическо ниво със страни извън Европейския съюз с очевидното желание да позволи на скрити зад офшорни фирми икономически интереси да застроят Национален парк Пирин", посочва се в позиция на "За да остане природа...".

В нея се допълва, че коалицията ще продължи да отстоява искането си Пирин да бъде непокътнат, използвайки всички лостове на гражданското общество и на съдебната система.

Съвсем друг прочит на случилото се в Бахрейн има правителството, което съобщи в четвъртък, че българската делегация на Симеонов е защитила държавната позиция за парк "Пирин". Според правителствената пресслужба, гласуваните предложени от българска страна текстове на резолюцията са потвърждили устойчивото управление на обекта на световното наследство и перспективата за балансирано развитие на туризма в националния парк.

"Първоначалното проекторешение на ЮНЕСКО призоваваше да не се изпълнява решението на Министерски съвет, както и изискваше от България да извърши стратегическа екoлогична оценка на новия план за управление, каквато не се изисква от европейското и българско законодателство и би блокирало развитието на региона за десетилетия напред. В рамките на три дни българската делегация проведе редица срещи с Международния съюз за защита на природата и делегациите на всички останали държави-членки на Комитета, които гласуваха с единодушие предложените редакции", допълват от Министерския съвет.

Според правителството ни, с приетото редактирано решение ЮНЕСКО отбелязва, че "разширяването на ски инфраструктурата в Национален парк "Пирин“ вече е позволено и изисква българската държава да се придържа стриктно законовите процедури по приемането на инвестиционни предложения, така че да не се увреди стойността на обекта".

По думите на Тома Белев, председател на Асоциацията на българските паркове, в приетото решение, което все още не е публикувано, не се засяга въобще нищо свързано с нов кабинков лифт или разширяване на ски инфраструктурата в Банско, а то е сведено до обикновено напомняне, че  страната ни трябва да спазва законите и решенията на съда.

От кабинета информираха още, че Симеонов е поканил представителите на ЮНЕСКО да посетят град Банско и Националния парк "Пирин“.

Споделяне

Още по темата

Още от България