БФБ ухажва хайт тек компании да се листнат

Акциите на "Сирма груп" поставиха началото с 6% ръст

БФБ ухажва хайт тек компании да се листнат

Българската фондова борса-София (БФБ) убеждава около 30 компании у нас, предимно от сектора на високите и информационните технологии, да наберат капитал чрез нея. Това стана ясно при старта на вторичната търговия с акции на софтуерната компания "Сирма Груп Холдинг" в понеделник.

Ухажваните фирми са били подбрани от около 1000 непублични български дружества, като пред половината от тях фондовата борса вече е представила възможностите за финансиране на капиталовия пазар.

В опит да раздвижи замрелия капиталов пазар БФБ-София промени тарифата си за първичните публични предлагания (IPO). От скоро се начислява само фиксираната такса от 1 лв., а плаващата част от 0.075% от стойността на сделката се дължи при успех на IPO-то. Решението би довело до потенциален положителен ефект, ако последва и паралелна промяна на тарифите на борсовите членове за участие в IPO, смятат обаче експерти.

ИТ секторът се оценява като много подходящ за финансиране през пазара, защото компаниите разполагат с интелектуален потенциал, с няколко машини, но нямат достатъчно обезпечения за кредити, коментира Георги Български, член на управителния съвет на БФБ-София.

"Инвеститорите изпитват жажда за такива компании. Надяваме се, че "Сирма" е началото на привличането на други ИТ компании. "Сирма" е искрата, която може да запали огъня на IPO-тата на българския пазар", каза той пред телевизия "Блумбърг България". По думите му на пазара се търсят компании, които работят при високи международни стандарти и имат добър и етичен мениджмънт.

Преди седмица "Сирма Груп Холдинг" набра 11.5 млн. лв. капитал при първичното предлагане на акции, което бе първото успешно за БФБ от 2013 г. насам и най-голямото на българския пазар в последните 8 години. Така пазарната капитализация на фирмата вече нахвърля 71 млн. лв.

В понеделник при вторичната търговия с дялове на софтуерната компания тя набра още 4.45 млн. лв. Само час след началото на продажбата бяха сключени 77 сделки за над 3.67 млн. книжа, а общият прехвърлен обем на сделките формира на практика целия оборот на борсата.

Към 11 часа книжата на софтуерната компания, чието емисионна цена бе 1.20 лв., поскъпнаха с 6% до 1.272 лв. Най-високата регистрирана цена беше 1.348 лв., а най-ниската – 1.21 лв.

Надяваме се да вдъхнем кураж на още фирми от технологичния бранш да последват примера ни, коментира Цветан Алексиев, изпълнителен директор на "Сирма Груп Холдинг" по време на официалния старт на търговията на борсата. Според него, това ще повлияе положително и на БФБ, и на ИТ сектора като цяло, който се наложи като един от най-рентабилните и динамично развиващи се в нашата икономика.

"Надявам се "Сирма" да е спусъкът, който да започне да раздвижва българския пазар. Компанията не е достатъчна да задвижва българския фондов пазар. Винаги съм казвал, че трябва да има много IPO-та, надявам се догодина да има такива, надявам се догодина държавата да листне енергийните си компании. Това със сигурност ще задвижи пазара", коментира Камен Колчев, главен изпълнителен директор на "ЕЛАНА Финансов холдинг", която организира листването на "Сирма Груп Холдинг".

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?