БФС е купувал екипи за деца и юноши от Афганистан

БФС е купувал екипи за деца и юноши от Афганистан

Българският футболен съюз (БФС) е купувал спортни екипи за деца и юноши от афганистанска фирма, съобщи бТВ. Дружеството няма сайт, а адресът му се намира в размирен район на азиатската страна. Цената на футболните екипи е 25 лв. на брой, което също буди съмнения, но БФС твърди, че всичко е наред.

Отпуснатите от държавата пари за подпомагане на детско-юношеския футбол са общо 5.5 млн. лв. за периода 2013 – 2018 година. Малко над 1 млн. лв. са изхарчени за купуването на екипи. Първият договор, който е за над 11 000 футболни екипа, е подписан между БФС и дружеството "Белал Сохайб". То е собственост на двама афганистански граждани и регистрирано в град Мазар-и-Шариф. На тази фирма са платени 335 хил. лв.

Според бТВ по-ниска оферта за един екип може да се намери лесно, при това от известни спортни фирми. Телевизията е получила оферта за 22 лв на екип.

През следващите две години – 2016 г. и 2017 г. са отпуснати още 672 хил. лв. за екипировка за децата и юношите. Доставчиците вече са различни, но сделките са все така съмнителни. Адресът на една от фирмите е в София, а от нейна страна договорът е подписан от жена на име Мария Хакимзада. Пред бТВ тя твърди, че не е подписвала този договор.

За три години са купени над 33 000 спортни екипа. Собственици на малки футболни школи твърдят, че до тях екипировка не е стигала. Според БФС злоупотреби в процедурата не е имало.

"Ние работим по документи, явяват се фирмите, правят си заявка, има комисия, която одобрява проектите", заяви зам.-изпълнителният директор на съюза Антон Попов.

"Това са глупости, чух за такова нещо. Щом правите разследване, разследвайте докрай. Афганистанска? Аз мисля, че други работят с афганистанска фирма, така че не ви е добро разследването. Дали работим с афганистанска, индийска или с китайска, все едно, важното е всичко, което е поръчано, да е на ниво и да е добре", заяви отговорникът за юношеските отбори Емил Костадинов, цитиран от Dnews.

Преди два месеца премиерът Бойко Борисов обяви идеята си държавата да поеме изцяло издръжката на детско-юношеския футбол в страната. Не е ясно дали този замисъл изобщо ще се реализира и колко би струвал на данъкоплатците, които се интересуват от най-различни спортове или изобщо не се интересуват от спорт.

Споделяне

Още от България