БФС и клубовете се обявиха против промените в Закона за хазарта

БФС и клубовете се обявиха против промените в Закона за хазарта

Българският футболен съюз (БФС) и футболните клубове се обявиха срещу готвените промени в Закона за хазарта, които целят ограничаване на продажбата лотарийни билети и рекламата им.

Те призоваха управляващите да оттеглят предложенията си в отвореното писмо, публикувано на сайта на БФС. То е адресирано до президента Румен Радев, председателя на парламента Цвета Караянчева, премиера Бойко Борисов и омбудсмана Мая Манолова.

В писмото те посочват подкрепата, която хазартният бизнес оказва на българския спорт.

"Обръщаме се към управляващите – моля, оттеглете тези предложения! Не съсипвайте едни от малкото икономически субекти, които генерират устойчиви и солидни приходи в държавния бюджет и заедно с това реално подпомагат спорта и българския футбол, който така или иначе няма достъп до бюджетни средства и през годините се е справял със собствени ресурси", се казва в писмото.

"На фона на социалната отговорност на българските лотарии и букмейкъри, политици – водени от неясни интереси, се опитват на практика да ги ликвидират, като забранят рекламата на лотарийни билети и лицензирани букмейкъри", смята БФС.

Според тях "организаторите на лотарийни игри плащат най-високите данъци в България".

"За разлика от всички останали фирми, които плащат 10 процента корпоративен данък само върху печалбата, лотариите се облагат с 15 процента върху всички приходи от билети. По закон лотариите са задължени да изплащат поне 50 на сто от приходите като печалби на участниците в лотарията – задължение, което те не само изпълняват, но и реално изплащат средно над 60% на участниците", се казва в писмото на БФС.

Данните на системата Amadeus на Moody's за България обаче показват, че за близо 10 години приходите от хазартни игри в страната са се удвоили. Само за 2017 г. приходите на хазартния бизнес у нас са над 3 млрд. лв., но заради данъчните облекчения платените данъци за 2016 г. са само 177 млн. лв. Най-голяма печалба отчитат лотарийните игри. За сравнение се посочва, че през 2017 г. пазарът на тютюневи изделия в страната е оценен на 3.5 млрд. лв., като платените акцизи и ДДС са за близо 3 млрд. лв.

Един от основните спонсори на БФС е "Еврофутбол". Голяма част от клубовете в елита са спонсорирани от "Ефбет", "Уинбет" и "Бет365". Сред спонсорите на българския спорт е и "Национална лотария".

Депутатите от Националния фронт за спасение на България, които са част от управляващото мнозинство ГЕРБ и "Обединени патриоти", внесоха промени в Закона за хазарта, Закона за здравето и Закона за устройство на територията на 11 май.

Целта на промените е забрана на пряката и непряката рекламана хазарта. Забранява се и обявяването на печелившите и на размера на техните печалби. Проектът предвижда и забрана за продажба на хазартни и лотарийни игри извън лицензирани обекти.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Одобрявате ли поисканото от здравния министър затваряне на държавата?