БФС плащал за подготовка на юноши в хотели на шефовете си

БФС плащал за подготовка на юноши в хотели на шефовете си

Българският футболен съюз (БФС) е плащал за подготовка на деца и юноши в хотели на шефовете си, съобщи бТВ. Парите са от държавния бюджет. Става дума за над 2 млн. лв., отпуснати през 2016 г. и 2017 г. Над 1,5 млн. лв. от тях са изхарчени за лагери за подготвки на младите футболисти. В поне два случая юношите са нощували в хотели, собственост на шефове на БФС или техни близки.

В единия случай става дума за хотел "Спорт Палас" в Сливен, собственост на съпругата на първия вицепрезидент Йордан Лечков. Юношите са нощували и хотела на друг вицепрезидент на БФС – Атанас Фурнаджиев. Това е "Белведере Холидей Клуб" в Банско.

В същия период базата на БФС в Бояна е функционирала, но не е ползвана. Защо, обяснение няма. Според Лечков няма нищо неморално. Той обясни, че съюзът е избрал най-добрите места за подготовка. Лечков не можа да си спомни дали футболисти са нощували в хотела на съпругата му, когато не е бил вицепрезидент на БФС. Според зам.-изпълнителния директор на съюза Антон Попов хотелите са избрани от комисия, в която той не е участвал.

Вицепрезидентът на съюза Атанас Фурнаджиев е инвестирал в хотела "Белведере Холидей Клуб", но не е собственик, твърди се в негово право на отговор, изпратено до медиите. Той посочва, че над 80% от имотите в сградата са продадени на частни лица, а неговото собствено дружество КП "Имобилиен" ЕООД не се занимава с хотелиерска дейност.

"Аз – Атанас Фурнаджиев, по никакъв начин не съм участвал пряко или косвено във вземането на решения, къде и кога да бъдат тренировъчните лагери на отборите в детско-юношестките школи", пише още той.

Вицепрезидентът на БФС твърди още, че "Белведере Холидей Клуб" е единственият хотел със стадион в Банско. Фурнаджиев казва още, че никой от бТВ не го търсил, за да бъде отразена и неговата позиция. 

По-рано бТВ съобщи и за купуване на екипи с пари, отпуснати от държавата. Те са закупени първо от афганистанска фирма, чийто адрес е в размирен район на страната. Впоследствие изпълнителят е сменен, но жената, подписала договора с БФС, твърди, че няма такъв.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?