БГ армия: 67% от авиационната техника не е изправна и няма достатъчно кандидати за войници

МиГ 29

Българската армия влиза в новата година със стари проблеми – неизправна техника и липса на кадри. Въпреки твърденията на политическото ръководство в лицето на военния министър Красимир Каракачанов, че тенденциите вече са обърнати, статистиката остава притеснителнa.

Според данни, които изнесе началникът на отбраната ген. Андрей Боцев пред ведомствения вестник "Българска армия", технически неизправни са 19% от пътните превозни средства, 67% от авиационната техника и 8% от корабите.

В същото време продължава и проблемът с липсата на достатъчно кандидати за войници. Дори според официални данни към момента около 5000 места за военни са незаети.

Каракачанов съобщи, че през миналата година постъпилите са повече от напусналите, но това не може да обърне тенденцията.

От обявените 1364 длъжности за войници миналата година са били заети малко повече от половината – 729. Това става ясно от писмен отговор на Каракачанов на парламентарен въпрос от Красимир Янков (БСП).

Данните са били подобни и през 2018 година. От 1402 обявени длъжности са били заети 806.

Каква авиотехника ще се ремонтира?

През следващите години се предвижда да бъдат ремонтирани вертолети Ми-17 и Ми-24, ще бъде извършена интегрирана логистична поддръжка на самолети МиГ-29 и вертолети "Кугар". Ще бъде възстановена и летателната годност на самолети Су-25, обясни Боцев.

Правителството сключи по-рано рамковото споразумение с руската корпорация РСК МиГ, което може да достигне 100 млн. лева с ДДС. Споразумението за Су – 25 с беларуската компания "558-ми авиоремонтен завод" също гони подобна сума.

За учебнобойните самолети L-39ZA има подписано рамково споразумение. За Ан-30 сключването на рамково споразумение за ремонтни дейности е на етап извършване на подбор и класиране на кандидати за изпълнител.

За самолет Л-410 има сключен договор с фирма CESKA LETECKA SERVISNI.

За поддържане на изправността на зенитно-ракетната и радиолокационната техника се предвиждат ремонт на зенитно-ракетен комплекс С-300ПМУ, ремонт и преоборудване на радиолокационни станции П-37МВ, както и на радиолокационни запитвачи от типа MSSR 2000I.

Имаме подписано рамково споразумение за интегрирана логистична поддръжка за вертолети AS 532 AL Cougar с "ЕЪРБЪС ХЕЛИКОПТЕРС" С.А.С., ремонтните дейности се извършват в сертифицирана база в Румъния.

Нов опит да бъде решен проблемът с войниците

В опит да се справи с кадровия колапс, в който от години тъне българската армия, военното министерство предложи драстично вдигане на пределната възраст за влизане в армията. Досега за войници и матроси тя бе 28 години, а с предложените законови промени тя ще се увеличи до 40.

Войниците постъпват в армията основно с тест за обща култура и изпит по физическа подготовка. Въпреки твърденията на МО, че не са намалени критериите за оценка, според неофициална информация те вече са на възможния минимум.

Военният министър Красимир Каракачанов предприе мащабна информационна кампания под мотото "Бъди войник", която обикаляше из градовете с пищни спектакли с участието на звезди като Роси Кирилова, Райко Кирилов, Орлин Горанов, ведомствените състави и други.
Твърди се, че кампанията давала добри резултати и вече има повече желаещи да станат войници. С подобни темпове обаче кадровата криза няма как да се реши поне още няколко десетилетия.

Според МО в рамките на кампанията е имало желаещи да постъпят на военна служба, които са по-възрастни от 28 години.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?