БХК алармира за произвол при настаняване в социални домове

Има произвол в процедурата за настаняване в социални домове; материалните и битови условия са лоши, липсва отопление в много от тях, както и рехабилитация на пациентите. Това констатира доклад на Българския хелзинкски комитет (БХК) "Архипелагът на забравените: домове за лица с умствени затруднения в България".

Документът разглежда въпросите за настаняването, "поставянето под запрещение", медицинското обслужване, мерките за физическо ограничаване, битовите условия, спазването на човешките права, рехабилитацията.

Изолирането да се прилага само с терапевтична цел и да отпаднат ограниченията на човешките права на хората с намалена дееспособност, са препоръките на БХК.

Да се подобрят Законът за лицата и семейството, както и разпоредбите на Гражданския процесуален кодекс за лишаването от права и назначаването на настойник, призовават от "Амнести интернешънъл".

Телата на починалите не трябва да се използват за медицински цели и да бъдат погребвани според процедурата, каза още Кънев.

Докладът бе представен на пресконференцията от председателя на БХК Красимир Кънев, заместник- министъра на труда и социалната политика Иванка Христова и изследователи от БХК. Докладът е съставен в сътрудничество със социалното министерство, посочи Кънев, цитиран от БТА. Той включва наблюдения на институции за лица над 18-годишна възраст с умствени затруднения. Около 4500 е общият брой на настанените в 52-та социални дома в страната.

Според заместник- министър Христова за подобряването на условията на живот в социалните домове е необходимо неправителствени организации да съдействат на държавните институции и общините за решаването на проблема.

По думите ѝ неодобрението на гражданите възпрепятства преместванията в техните населени места на домове за хора с умствени затруднения. 12 защитени жилища в 10 общини ще бъдат открити през октомври т.г., информира тя. Във всеки от тях ще бъдат настанени до 13 души.

По проект на ФАР на стойност 2 670 000 евро работи в момента социалното министерство, припомни Христова. Проектът е за построяване на защитени жилища и за обучение на социални работници.

Споделяне

Още от България