БХК и "Зелените" осъдиха акцията в Максуда

Хелзинският комитет я обяви за хуманитарна криза, "Зелените" за предизборен трик

Снимка: БГНЕС

Българският хелзински комитет (БХК) и партия "Зелените" излязоха в един и същи ден с осъдителни декларации срещу акцията по събарянето на къщите в ромското гето "Максуда" във Варна.

БХК обвини властите, че са предизвикали хуманитарна криза, а действията им за нарушение на международното право. Неправителствената организация критикува акцията като неадекватна и лошо планирана, защото е застрашила здравето и живота на стотици хора, голяма част от които деца.

"Акцията от 20 август е една от най-мащабните принудителни акции, осъществени от българските власти от началото на демократичните промени у нас", се казва в позицията на БХК. След събарянето на 3/4 от къщите в "Максуда" без дом са останали 400 души, от които 150 са деца. За повечето семейства това бе единствено жилище. Много от прогонените роми са живеели в "Максуда" от десетилетия необезпокоявано.

БХК напомня, че принудителната евикция бе последвана от лошо време Засегнатите не са били предупредени за точния час на събарянето и са загубили своето движимо имущество. Част от хората не са били в домовете си, когато е започнало събарянето, и впоследствие не са били допуснати от полицейските служители до тях, за да съберат вещите си, казват от БХК.

Правозащитната организация напомня, че община Варна се е опитала да предложи алтернативно настаняване на останалите без дом, но това се е случило без консултация с ромите. Не е бил направен и анализ на техните нужди.

"Това доведе до ненавременни, хаотични и крайно неадекватни действия от страна на Община Варна и социалните работници", казва от БХК. Резултатът е, че децата и техните родители са прекарали нощта на 20 август на открито в условия на продължителен дъжд и студено време.

В деня на акцията подслон е осигурен на едва 40 души. Редица хора продължават да нощуват в лоши условия, лишени от своя дом.

Според БХК акцията в "Максуда" нарушава международното право за защита на човешките права и преследва аморална предизборна цел – да се спечелят политически дивиденти на основата на антиромските предразсъдъци и омраза.

Подобни са обвиненията и на партия "Зелените". "Показните, полoвинчати, без траен резултат мерки – обикновено преди избори, са само "замитане" на проблема. От друга страна, разумни и отговорни решения на местни управници срещат съпротивата на определени политически сили, за които явно неслучването на ромската интеграция е силен политически коз", се казва в позицията на партията.

Те обвиняват държавните и общинските власти за неадекватните действия в ромския квартал. Партия "Зелените" напомня, че проблемът с незаконното строителство не е ромски, а национален.

Въпреки критиките във вторник кметът на Варна Иван Портних обяви, че събарянето на незаконните постройки ще продължи. "Всичко е в рамките на закона. По няколко пъти на ден получаваме писма от Европейския съд по правата на човека в Страсбург и им отговаряме. Спазваме абсолютно всички правила", каза кметът.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?