БХК иска президентът да върне Закона за НСО

Гардовете могат да ползват неправомерно сила и оръжие и не са задължени да пазят здравето на хората

БХК иска президентът да върне Закона за НСО

Българският хелзинкски комитет (БХК) призова президента Росен Плевнелиев да наложи вето върху Закона за Националната служба за охрана (НСО), който на практика дава на държавните гардове безконтролни правомощия.

Според правозащитната организация законът може да доведе до нарушения на Европейската конвенция за правата на човека и осъдителни решения на Европейския съд за правата на човека. Подобно опасение бе изказано и от депутати юристи още при обсъждането на документа, но бяха пренебрегнати от ГЕРБ.

Според правния директор на БХК адв. Маргарита Илиева законът "урежда абсолютната необходимост при използването на сила и оръжие, но по недостатъчен и противоречив начин". Освен това той не задължава охранителите да пазят живота и здравето на хората, защото регламентираното условие "по възможност” изпразва от съдържание това им задължение.

Според БХК липсата на определени разпоредби в закона дава възможност охранителите да използват и сила без тя да е абсолютно необходима.

По-рано тази седмица депутатите най-накрая приеха закона за НСО, която от години работи само по вътрешен правилник. Така службата стана по закон "специализирана военизирана служба", но в същото време ще има и полицейски правомощия и право да задържа нарушители. Гардовете на службата ще се ползват и с на практика безконтролно поведение по пътищата, като ще могат да повреждат колите, които им пречат. Освен това НСО ще може да охранява на практика, когото прецени.

Неправомерно използване на сила

БХК посочва, че законът дава възможност охранителите да използват и сила, която не е абсолютно необходима по вид и интензивност. Освен това не са длъжни да се съобразяват с конкретната обстановка, характера на нарушението на обществения ред и личността на правонарушителя.

Така гардовете могат да упражнят сила и помощни средства "без оглед ситуацията, без оглед на това какъв е човекът, срещу когото я упражняват (възрастен човек; непълнолетно момиче/ момче; родител с малко дете; с ниско телесно тегло; в слаба физическа форма; и пр.) и без оглед на това, което е извършил, извършва или се подозира, че ще извърши този човек (ще си свали горната дреха в знак на протест/ ще хвърли домат/ ще извика критична дума срещу охранявания, т.е. няма да застраши нечии здраве или живот)".

"Това не е правомерно", посочва адв. Маргарита Илиева.

Освен това според закона държавните гардове могат да използват животозастрашаваща сила за задържане на лице, което не е извършило никакво насилие, нито пък заплашва да извърши такова и не застрашава ничии живот или здраве.

Произвол с използването на оръжие

Според правозащитната организация има проблем и с разпоредбите, които регламентират използването на оръжие. Това може да става, само при абсолютна необходимост "при пресичане на терористични или други общоопасни деяния с възможни тежки последици”.

Не е ясно обаче понятието "пресичане”, което може да се тълкува твърде широко и да послужи за произвол.

"Не е определено и лицето, срещу което би могло да се употреби оръжие в тази хипотеза – какво трябва да е направило или да прави това лице, за да може срещу него да се употреби оръжие. Така написана разпоредбата, тя позволява оръжие – по дефиниция, животозастрашаваща сила – да се употреби срещу лице, което не застрашава ничии живот или здраве", отбелязва адв. Маргарита Илиева.

Освен това тя предупреждава, че съгласно закона охранителите могат да продължат да употребяват оръжие и когато целта им е постигната и това би довело до осъдителна свръхупотреба на сила и загуба на човешки живот или здраве.

НСО остана под шапката на президентството, но досега държавният глава не е коментирал по същество приетия закон за службата. ОТ БХК го призовават да го върне на парламента, за да бъдат изчистени недостатъците му.

Споделяне

Още по темата

Още от България