БХК: Крайно неприемливо е отношението на Марин Райков към темата за ДС

Зам.-министър Божан Стоянов (вляво)

Демонстрираното от премиера Марин Райков общо принизяващо отношение към темата за евентуалното сътрудничеството на публични фигури с бившата Държавна сигурност е крайно неприемливо, обявиха от Българския хелзинкски комитет (БХК).

 

Преди ден премиерът Марин Райков защити зам.-енергийния министър Божан Стоянов, който бе осветлен от Комисията по досиетата като агент на ДС и обяви, че темата за досиетата е "част от чалгата на прехода".

 

БХК призова премиера да преосмисли начина, по който квалифицира темата за сътрудничеството с бившата Държавна сигурност и да изясни публично цялостното си отношение към този важен за българското общество въпрос.

 

Според комитета това определение представлява "недопустима недооценка на необходимостта от прозрачност към личностите и миналото на лицата, които са овластени да направляват нашия обществен живот".

 

"Такава прозрачност е особено наложителна в случаите на сътрудничество с тайните служби на комунистическия режим, които имаха опустошително влияние върху обществения живот и морал не само по времето на тоталитаризма, но и впоследствие през демократичния преход", посочва председателят на БХК Красимир Кънев.

 

Премиерът Марин Райков обяви в четвъртък, че няма да уволнява заместника си Божан Стоянов и оспори работата на Комисията по досиетата заради това, че през 2008 година е обявила, че няма данни Стоянов да е бил свързан с ДС, а пет години по-късно е излязла с противоположно мнение. Председателят на комисията Евтим Костадинов разясни, че разминаването се дължи на това, че когато е правена проверката за принадлежност на Стоянов през 2008 г., архивите на различните ведомства не са били в комисията, а повечето служби не са постъпвали коректно и не са предоставяли коректна информация към комисията.

 

От БХК коментират, че изказването на премиера Райков е провокирано от реален проблем – "неадекватния достъп в миналото на Комисията по досиетата до архивите и свързаното с това издаване на удостоверения за "чисто минало" на лица, за които впоследствие се появяват данни, че са били сътрудници".

 

"Тези удостоверения са послужили, както в случая със заместник-министър Стоянов, за назначаване на висша държавна длъжност. Даваме си сметка, че този, който е извършил назначението, е невъзможно да се държи отговорен за него. Даваме си също така сметка, че появилите се в публичността документи за сътрудничество на заместник-министър Стоянов са произведени единствено от служители на бившата Държавна сигурност", посочват от БХК.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?