БХК: Няма сериозен напредък в спазването на човешките права у нас

Състоянието на човешките права в България през миналата година не отбелязва сериозен напредък спрямо 2002-2003 г. Това показват изводите в годишния доклад на Българския хелзинкски комитет (БХК) за спазването на правата на човека в България през 2004 г. Докладът бе представен в понеделник от председателя на БХК Красимир Кънев.

Има слаб прогрес в защитата от изтезания след закриването на няколко следствени ареста и с намаляване на броя на жалбите от полицейско малтретиране в три затвора, пише в доклада

"Въпреки това, положението е далеч от удовлетворително; условията в много от местата за задържане продължават да са нечовешки, а броят на малтретираните при задържане от полицията продължава да е тревожно висок," каза Красимир Кънев.

Според доклада на БХК слаб прогрес бележи и защитата от дискриминация с влизането в сила на новия Закон за защита срещу дискриминация и с първите дела, по които български съдилища осъдиха фирми за етническа дискриминация на роми.

"Провалът с формирането на предвидената от закона Комисия за защита от дискриминация показва липсата на политическа воля у властите да се борят с това явление", заяви експертът на БХК Маргарита Илиева.

В документа организацията отбелязва слаб напредък и в защитата от изтезания в затвори и полицейски арести. "Законът за МВР продължава да е в несъответствие с международните стандарти, като предоставя широки правомощия на полицейските служители да използват огнестрелно оръжие и физическо насилие срещу хора", посочи Красимир Кънев.

Властта грубо погази правата на вероизповеданията и на вярващите

Сред най-драстичните случаи на нарушение на човешките права от БХК посочиха продължаващата практика на намеса на политически партии в делата на двете най-големи вероизповедания в България.

Емил Коен от БХК припомни случая от юли 2004 г, когато при акция на служители на полицията и прокуратурата свещеници на т.нар. Алтернативен синод на Българската православна църква бяха изгонени от храмовете им.

"Църквите на Алтернативния синод бяха щурмувани в истинския смисъл на думата и бяха изгонени от около 100 храма свещениците. Някои хора бяха арестувани. Това бе изключително грубо посегателство на религиозните права на стотици хиляди хора, върху тяхното право да могат да общуват религиозно", каза Коен.

"И най-малкото част от общественото мнение е убедено, че тук не става дума за права, а за пари и сгради", обясни Коен.

Разправата срещу привърженици на Алтернативния синод стана достояние на обществото и от телевизионните кадри, излъчени по всички национални електронни медии, в които се видя как служители от органите на реда разпръскват възрастни свещеници и вярващи. Сред пострадалите тогава бе и отец Анатоли Балачев от храм "Света София".

Според Коен политическите сили продължават да се намесват и в делата на мюсюлманското вероизповедание и посочи като пример проведената в неделя конференция за избор на главен мюфтия. Мюсюлманските религиозни дейци, които не приемат решенията на конференцията, твърдят, че ДПС е предрешило избора на главния мюфтия.

Лора Паркър от британската неправителствена организация "Спасете децата" коментира, че българското правителство манипулира статистиката за децата, настанени в държавни институции. По думите ѝ настаняването на деца в помощни училища е скрита форма на дискриминация, тъй като около 70% от децата в тях са от ромски произход. Те са били настанени в тези домове без реална оценка на възможностите им, коментира Паркър.

Делата срещу журналисти и медии

В сферата на свободата на изразяване крачка назад са наказателните дела срещу журналистите от Би Би Си и румънския репортер Джордже Бухнич, допълниха от БХК.

Повод за образуваната проверка срещу Би Би Си стана излъчения филм "Да купиш игрите", в който със скрита камера председателят на БОК член на Международния олимпийски комитет Иван Славков е заснет да дава съгласие за подкуп.

След излъчването на филма членството на Славков в МОК бе замразено, а Изпълкомът на организацията препоръча изхвърлянето му от редиците ѝ, което най-вероятно ще стане през лятото на 2005 г.

Румънският журналист Джордже Бухнич бе арестуван от българските гранични власти в края на миналата година, когато искаше да заснеме със скрита камера корупцията в български безмитни магазини на КПП Дунав мост. Бухнич бе осъден на глоба от 1000 лева.

Двата случая предизвикаха остра реакция от страна на правозащитни организации и последва призив към българския парламент за промяна в закона, който третира като престъпление използването на записващи устройства в случаи на разкриване на корупция и при други казуси, които са от обществен интерес.

Констатираните от БКХ проблеми с човешките права в България са потвърдени в различни документи на Европейската комисия, Държавния департамент на САЩ и др.

Споделяне

Още от България