БХК обмисля да съди вицепремиера за дискриминация

Комитетът настоява членовете на КРИБ да се разграничат от Евгени Иванов

Красимир Кънев. Снимка: БГНЕС

Българският хелзинкски комитет (БХК) обмисля да съди вицепремиера Валери Симеонов по Закона за защита от дискриминация заради скандалното му изказване за исканията на майките на деца с увреждания.

Според правозащитната организация думите му, че "група кресливи жени, които спекулираха с децата си, манипулираха обществото, изкарвайки на пек и на дъжд тея уж болни деца, без грам майчинско чувство, грижа за тях" недвусмислено унизява достойнството им.

"Фактът, че това изявление идва от високопоставен представител на правителството, обуславя още по-голяма тежест на деянието и БХК ще обмисли възможността за правни действия срещу него", се казва в позиция на комитета по темата, разпространена в петък.

Правозащитниците критикуват и изявлението на изпълнителния директор на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) Евгени Иванов, който защити в понеделник Симеонов, определяйки протестиращите за оставката му майки като "хунта". По време на пресконференция в Министерския съвет той дори се закани работодателите да изкарат на улицата 20 000 души в подкрепа на вицепремиера, ако се наложи.

"Публичното изказване на подобни намерения на близки до властта организации, говорещи от позицията на едрия капитал, са тревожен симптом на непублично, задкулисно влияние на частни икономически интереси, в ущърб на основни човешки права, каквото е правото на мирен протест", заявява ръководителят на БХК Красимир Кънев.

От хелзинкския комитет вече са изпратили писма на до международните централи на част от членовете на общото събрание на КРИБ, в които ги уведомяват за заявената от Иванов позиция. Целта на правозащитната организация е "публичното им разграничение от КРИБ и предприемането на действия от техните български дружества според устава на КРИБ".

Преди два дни от "Лидл България" обявиха официално, че като член на конфедерацията компанията не е получавала запитване "за формиране на обща позиция по казуса" с протеста на майките срещу Симеонов.

"В допълнение можем само да изразим съжаление, че толкова ясен човешки и социален проблем бива използван като инструмент за постигане на едни или други цели. Особено такава уязвима социална група няма нужда от още спорове и взаимни обвинения, а от подкрепата и съвместните усилия на държавата и цялото ни общество", заявиха още от веригата магазини в сряда.

По повод заканата на Евгени Иванов за общ протест в подкрепа на вицепремиера, от други две големи работодателски организации – Българската търговско-промишлена палата (БТПП) и Българската стопанска камара (БСК), отрекоха преди два дни пред "Капитал" да е обсъждан конкретен протест от страна на работодателите.

Споделяне

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?