БХК обвини МВР, че нарушава правата на сирийските бежанци

Българският хелзинкски комитет смята, че МВР нарушава правата на бежанците като предоставя на сирийското посолство техни отпечатъци и биометрични данни. Това е в нарушение на българското и европейско законодателство, посочва неправителствената организация

 

Тя също така критикува изказванията на вътрешния министър Цветлин Йовчев и на военния Ангел Найденов за изграждане на центрове за бежанци от затворен тип и на ограда по границата.

 

"Призоваваме Ви сериозно да преосмислите подхода си към хората, търсещи убежище в нашата страна. Няколко хиляди бежанци, огромната част от които законопослушни хора в трудоспособна възраст, не би трябвало да са проблем за България, която в годините на прехода загуби близо два милиона от своето население", се посочва в откритото писмо, копие от което е изпратено и до Роланд-Франсоа Вейл - представител на Върховния комисариат за бежанците към ООН.

 

В него се припомня, че е недопустимо е властите на държава - членка на Европейския съюз и ратифицирала Женевската конвенция на ООН за статута на бежанците от 1951 г. съзнателно да осъществяват действия, които не само противоречат на основните принципи на закрилата и убежището, но и поставят в риск и застрашават сигурността на лицата, потърсили закрила на нейна територия.

 

От БХК припомнят, че задържането на бежанците извън няколко точки от редица закони е недопустимо и може да доведе до съд в Европейския съд по правата на човека, като критикуват и изграждането на ограда между България и Турция:

 

Подобен опит за възпиране на бежанците е дълбоко нехуманен, извън цивилизационните стандарти на демократичния свят, популистки и неефективен, смята организацията.

Споделяне

Още по темата

Още от България