БХК обжалва заповедта на Кацаров заради затворените училища

Снимка: Pixabay

Поредната жалба срещу заповедта за въвеждане на зеления сертификат е подадена от Българския хелзинкски комитет (БХК), съобщиха от организацията. Те претендират, че със заповедта на Стойчо Кацаров е допуснато неравно третиране на децата, тъй като училищата са затворени за разлика от редица други обекти. Жалбата се подава от името на четири деца, ученици в различни класове, като две от тях са със завършен курс на ваксинация, а другите са под 12-годишна възраст.

От БХК приветстват намеренията на здравното и просветното министерство учениците да бъдат върнати в клас възможно най-бързо. Едновременно с това обаче те подчертават, че властите са допуснали децата да понесат вреди, а дръжавата не е изпълнила функцията си да ги закриля.

"Още от късната пролет на миналата година, когато за първи път станахме свидетели на феномена всички други публични услуги да работят присъствено, докато децата са изолирани по домовете си, БХК застъпва тезата, че ако епидемичната обстановка налага ограничения, те трябва да засегнат първо и преимуществено възрастните, и едва в краен случай на пълна неизбежност да бъдат затваряни както училищата, така и извънкласните дейности за деца, осигурявани от други образователни инициативи", пишат от организацията.

Те посочват, че с заповедта си Кацаров е допуснал редица изключения от изискването за зелен сертификат – например издаването на документ дори и само след една доза ваксина. Нито едно от тях обаче не важи за училищата.

"Училищата в няколко области затвориха, други преминаха на ротационно обучение, частните школи бяха ограничени в капацитета на работа, а спортът за деца беше спрян напълно. Така всички ученици, които са ваксинирани или преболедували COVID-19, или имат отрицателен тест за COVID-19 нямат възможност да продължат присъственото обучение или дейностите, в които са избрали да се развиват", пишат от организацията и добавят, че така се нарушава Конвенцията за правата на детето.

"Тезата ни е, че като не могат да получат достъп до присъствени учебни занятия, до организирани групови услуги за деца и до колективни спортни занимания, макар да са изпълнили всички препоръки на здравните власти в страната и да са завършили курс на ваксинация срещу COVID-19, или изобщо да не могат да бъдат ваксинирани срещу COVID-19 заради тяхната възраст, жалбоподателите търпят прекомерно засягане на техните права и законни интереси", обясни директорката на Програмата за правна защита на БХК адв. Адела Качаунова.

Почти 30 са вече жалбите срещу заповедта на Кацаров, съобщи в. "Сега". Само в понеделник в съда са постъпили 19.

Споделяне

Още от България