Заради признания на полицаи, че следят за имигранти на принципа "бой и наобратно"

БХК поиска от МВР инструкциите за охрана на границата, главсекът ще прави анализ

"Не съм убеден, че всичко, което се случва на ниво фолклор, трябва да му придаваме съществено значение"

Светлозар Лазаров. Снимка: БГНЕС

Ден, след като БНТ излъчи репортаж със скрита камера, в който полицаи, охраняващи границата ни с Турция от нелегални имигранти, разказаха, че шефовете им нареждали да посрещат бежанците на принципа "бой и наобратно", Българският хелзинкски комитет (БХК) поиска от МВР инструкциите, давани на униформените в пограничната зона.

Искането е отправено до вътрешния министър Цветлин Йовчев по Закона за достъп до обществена информация и бе разпратено и до медиите.

В него шефът на правната програма на БХК адв. Маргарита Илиева е посочила, че "в репортажа фигурират на запис изявления на полицаи, че са получили инструкции от началник да упражняват насилие ("бой") върху търсещи закрила чужденци с цел отблъскването им от границата и недопускането им на българска територия".

Правозащитничката напомня на Йовчев, че България отдавна е ратифицирала Европейската конвенция за правата на човека (ЕКПЧ), задължавайки се безпрекословно да спазва правото на живот и забраната на изтезанията.

"В резултат системно нарушаване на тези норми на ЕКПЧ посредством полицейско насилие, в това число умъртвявания на граждани, България е осъждана многократно от Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) за свръхупотреба на сила, помощни средства и оръжие. ЕСПЧ редица пъти е констатирал липсата на адекватно планиране и адекватен контрол на полицейските операции, в това число липсата на адекватни инструкции за минимизиране риска за живота и здравето на гражданите, като се е произнасял, че българските власти са длъжни изрично да инструктират полицаите да употребяват само абсолютно необходима сила", пише още Илиева в заявлението си до министъра.

"От гледна точка на инструкциите трябва много внимателен и детайлен анализ дали това може да се случи. Един път – като ниво на защитеност на информацията, втори път – като технико-тактически оперативни способи за охрана на границата. Така че трябва много задълбочен анализ да направим и тогава ще мога да ви кажа, да ви отговоря по темата", заяви междувременно главният секретар на МВР Светлозар Лазаров, запитан от Mediapool дали ще предостави на БХК въпросните инструкции.

Той припомни, че още в понеделник шефът на "Гранична полиция" Захарин Пенов е опровергал твърденията на униформените, записани от БНТ със скрита камера. От видеокадрите ставаше ясно още, че според полицаите техен колега е загинал при инцидент в служебен ЗИЛ неотдавна. Това също бе опровергано от МВР с уточнението, че е имало пострадал служител, който паднал и си ударил главата, но той е жив и здрав.

"Сега, не ме връщайте към други разговори, станали известни в публичното пространство, но не съм убеден, че всичко, което се случва на ниво фолклор, трябва да му придаваме съществено значение. Нека да се водим от факти и данни, дори данни, но нека да са конкретни. Защото виждате, че и самият случай може да го разделим на две части – до един момент е вярно – има служител, паднал е от камион, но човекът е жив и е ясно къде се намира", продължи Лазаров във вторник.

Главсекът дори разви тезата, че ако практиката "бой и наобратно" действително съществува сред подчинените му, тя отдавна е щяла да стане известна на правозащитниците, тъй като те имат свободен достъп до бежанците, настанявани във временни центрове на МВР и Държавната агенция по бежанците.

"Аз мисля, че всички организации, които защитават човешките права, имат пряк достъп и до бежанците, и до местата, които се намират в домовете на дирекция "Миграция". Т.е. ако има такива конкретни данни или факти, те биха могли да получат информация от първо лице. А като има такива данни, да се предоставят на компетентните органи, даже изобщо не държа на МВР, може би по-добре – на прокуратурата, с оглед независим орган да извърши проверка", добави професионалният шеф на полицията.

Той обаче не коментира как даден имигрант би могъл да разкаже, че е бил бит и прогонен от полицейски патрул на границата, ако това действително се е случило и по тази причина той не е успял да влезе на територията на България.

Споделяне

Още по темата

Още от България