БХК предупреди за опасения сред съдиите от подмяна на вота за ВСС

Българският хелзинкски комитет (БХК) предупреди в петък за получени сигнали от магистрати за риск от подмяна на вота по време на предстоящото в събота общо делегатско събрание на съдиите за избор на шестима от членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС) от професионалната квота.

От неправителствената организация припомнят, че информация за манипулации имаше още през юли, когато Софийският градски съд и Софийският районен съд избраха на свое общо събрание делегатите си и излъчиха кандидати.

По този повод БХК отбелязват, че легитимността на вота в събота може да бъде гарантирана единствено чрез допускането на наблюдатели, каквото предложение бе внесено във ВСС преди дни от няколко граждански организации.

"Няма никаква легитимна причина да им се откаже достъп. Ако им бъде отказан, това ще означава, че средите, наклонили везните в полза на такова решение, възнамеряват да подменят вота. Друга, законна причина не може да има. Същото важи за евентуален отказ да бъдат подпечатани бюлетините", смятат от БХК.

Евентуалното подпечатване на бюлетините обаче вече бе отхвърлено като вариант с мотива, че трябвало първо самото делегатско събрание да избере какъв да бъде печата на изборната комисия, като впоследствие само му изработване щяло да отнеме поне 5-6 часа.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?