БХК принуди главния прокурор да публикува списъка на вътрешните си заповеди

БХК принуди главния прокурор да публикува списъка на вътрешните си заповеди

Българският хелзински комитет (БХК) е успял на два пъти да докаже в съда, че главният прокурор нарушава закона, отказвайки да представи списък на вътрешните си актове. Това става ясно от съобщение на неправителствената организация.

След първото решение на съда, БХК получава от държавното обвинение линк към интернет страница. На нея обаче не е публикуван търсения списък. Това налага завеждането на второ дело, което приключи в края на миналата година. Съдът отново отмня отказа за предоставяне на списъка с актовете. По двете дела прокуратурата е осъдена да заплати от джоба на българските граждани съдебните разноски в размер на над 1000 лева.

В началото на 2021 г. БХК най-сетне се сдобива със списък на действащите инструкции и указания на главния прокурор. Това са актовете, с които главният прокурор указва на всички прокурори и следователи как да прилагане на законите и как да разследват различните видове престъпна дейност.

БХК коментира, че явно нито един от изброените в списъка актове не е публичен, а части от тях потенциално съдържат правила, които пряко засягат права на граждани и адвокати. Например, с тези документи се урежда достъпът на страните и на техните представители до преписките, урежда се кой прокурор разглежда дадена преписка, както и това какво отчита и какво не прокуратурата пред обществеността.

"Изненадващите откази на главния прокурор да осигури прозрачност и отчетност на работата си, които според българския съд нарушават закона, поставят в нова светлина нестихващата тревога от безконтролността на главния прокурор и заплахата, която тя би могла да представлява за демокрацията и върховенството на правото в България", коментира адв. Диана Драгиева от БХК.

Споделяне

Още от България