БХК: Прокуратурата да разследва полицейската свръхупотребата на сила

Българският хелзинкски комитет (БХК) заяви, че в нощта на 23 срещу 24 юли полицията "извърши недопустима свръхупотреба на сила спрямо мирно протестиращите, събрали се около сградата на парламента" и призова прокуратурата да направи пълно и безпристрастно разследване на случая.

"При ненужна, зле планирана и провокативна акция в опит за извеждане на част от депутатите и министрите от сградата на Народното събрание, на която БХК беше пряк свидетел, пострадаха десетки граждани, които се опитваха да препречат с телата си пътя на автобуса. Те бяха удряни, блъскани, влачени от полицията. Употребената сила в много случаи беше непровокирана от поведението на протестиращите, а в другите - несъразмерна. Много хора бяха окървавени”, се казва в позицията.

 

От БХК посочват, че има много видеозаписи - както на медии, така и на граждани, документирали насилието.

 

"В същото време, реакцията на министъра на вътрешните работи бе силно неадекватна и отричаща очевидно незаконната употреба на сила", посочват от БХК.

 

От организацията посочват още, че допълнителна тревога предизвиква фактът, че сред пострадалите от полицейското насилие имаше и журналисти, изпълняващи служебните си задължения.

 

"Някои от тях бяха оскърбявани и удряни от полицаи, без по никакъв начин да са дали повод за такова поведение. Това е недопустимо ограничаване, с насилие, на свободата на изразяване на медиите и на правото на информираност на гражданите. То не следва, при каквито и да е обстоятелства, да се случва в едно демократично общество", посочват още от БХК.

 

От Българския хелзинкски комитет настояват полицията да не използва сила и оръжие срещу мирно протестиращите, да планира акциите си така, че да минимизира необходимостта от използване на сила и помощни средства и да спазва стандарта за абсолютната необходимост.

 

Когато се наложи използване на сила, тя следва да е съразмерна на целта, добавят от БХК.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?