БХК установи масово малтретиране на деца в интернатите

Сградата на поправителния дом в Бойчиновци

Проверка на Българския хелзински комитет (БХК) е установила множество случаи на пряко и косвено физическо насилие над деца във възпитателните училища и интернатите. Докладът от проверките бе оповестен в петък. Той е плод на двугодишен труд и е част от мащабния проект "Деца, лишени от свобода" в Централна и Източна Европа, финансиран от Европейската комисия.

Физическото посегателство срещу децата се причинява скришом, в изолирани помещения или извън сградите на институциите, разказа Жени Иванова от БХК.

Тя посочи, че най-мащабният случай на насилие е установен в Социално-педагогическия интернат в Стралджа. Там децата са били подлагани демонстративно на жестоки групови побоища от персонала.

Проверката на БХК установява насилие на персонала върху настанените, но има случаи на насилие и между самите деца. По думите на Иванова сред най-фрапиращите примери за психическо насилие са тези в интернатите, където деца са били заставяни да крадат.

Сред най-открояващите се примери БХК постави момиче от интерната в село Подем, което е било принудено да обикаля сградата по бельо. Момче от Стралджа пък е стояло вързано на пейка цял ден. И двата случая са наказания за опит за бягство.

Проверката установява и че децата често са настанявани при неприемливи материални условия, ограничен достъп до храна, а в част от институциите не се осигурява никакъв достъп до образование. Децата нямат достъп и до адекватна медицинска помощ, защото повечето от институциите не разполагат с щатни медицински специалисти.

Общият извод е, че в България има масови случаи на деца, които се лишават от свобода незаконно за дълги периоди. Те са изложени на повишен риск от насилие и остра дискриминация.

В някои арести и полицейски управления децата се настаняват заедно със задържани възрастни.

В България функционират два поправителни дома - един за непълнолетни момчета в Бойчиновци и един за непълнолетни момичета в Сливен. Капацитетът на този в Бойчиновци е 260 души, а на този в Сливен - 35.

Непълнолетните момчета в Бойчиновци свидетелстват за много случаи на физическо насилие от надзиратели, които остават нерегистрирани поради страх, липса на конфиденциалност на кореспонденцията и телефонните разговори и недоверие към останалите служители в поправителния дом.

Споделяне

Още от България