БХК: Версията на афганистанците е доста различна от тази на МВР

Твърдят, че двама полицаи стреляли 4 пъти по тях; убитият имигрант е 19-годишният Зияулах Ваф

Мостът, под който стана инцидентът

Българският хелзински комитет съобщи за тежки разминавания между досегашната официална версия на българските власти за инцидента, при който миналия петък на границата ни бе застрелян афганистанец, и дадените от арестуваните негови спътници показания.

Представители на организацията са се срещнали с 20 от задържаните край Средец афганистанци и те са разказали различна история от обявената от МВР.

Според версията на вътрешното ведомство, на 16 октомври 2015 г. в района на отговорност на граничното полицейско управление в гр. Средец в близост до българо-турската граница патрул от двама граничари и един командирован от вътрешността на страната полицай се натъква на група от петдесетина афганистански граждани под мост край с. Дюлево във вътрешността на страната.

Според направените изявления от представители на властите, в това число главния секретар на МВР, групата имигранти оказва съпротива и агресия при ареста, при което един от полицаите произвежда предупредителен изстрел във въздуха и при последвал рикошет един човек от групата – 56 годишен мъж – е ранен и убит.

Задържаните афганистанци обаче са обяснили, че убитият е на 19 години и се казва Зияулах Вафа. Бил е придружаван от непълнолетния си 17-годишен брат, който е и основният източник на информация за БХК.

Представители на Бежанската програма на комитета са се срещнали в Разпределителния център за бежанци в Елхово, в понеделник, с 20 души от групата на арестуваните афганистанци. Всички те подкрепят показанията на малкия брат на убития.

Според разказите на бежанците те са били пресрещнати при моста не от трима, а от четирима или петима полицаи. Никой от групата не е оказал съпротива и не е проявил агресия спрямо полицаите.

След като са видели полицаите, афганистанските граждани са се разбягали във всички посоки. В този момент двама от полицаите започват да стрелят. Всеки от тях произвежда по два изстрела, а не както твърди МВР, че е имало само един изстрел, от чийто рикошет загива младежът.

Бягалите от полицаите хора не могат да кажат дали изстрелите са били във въздуха, тъй като са били с гръб. След като бягащите виждат, че Зияулах Вафа е улучен и пада на земята, те спират и лягат на земята, изчаквайки пристигането на полицейските подкрепления и формалното им арестуване.

Всички чужденци са единодушни, че при последващия обиск в никого от групата не е открито никакво огнестрелно или хладно оръжие или други предмети, които биха могли да бъдат използвани за нападение, освен лични вещи, дрехи, телефони и документи.

От МВР обаче твърдяха, че бежанците не са имали никакви лични документи.

От БХК посочват, че съществени разминавания между първоначалната версия на властите и заявленията на очевидците повдигат въпроси за обективността на информацията, изнесена пред медиите. Освен това, според правозащитниците, е под въпрос и "сериозността на намеренията на властите да разкрият и изнесат пред обществеността действителните обстоятелства за този трагичен случай".

"Инцидентът повдига сериозни въпроси с употребата на огнестрелно оръжие, която не изглежда да е била абсолютно необходима при тези обстоятелства", посочват още от БХК.

Организацията припомня, че това не е първият подобен инцидент на българската граница.

През есента на 2000 година в района на отговорност на гранично-пропусквателния пункт Ивайловград при опит да бъде задържана група от 91 души в гориста местност е бил прострелян и убит гражданин на Ирак. В този случай както първоначалната версия, така и крайното заключение на прокуратурата отново бяха, че смъртта е причинена от рикошет от произведен във въздуха предупредителен изстрел.

Заради това БХК призовава към цялостно, бързо и безпристрастно провеждане на процесуално-следствените действия по случая като гаранция за разкриването на обективната истина за това трагично произшествие.

Според организацията от особено значение за разследването е установяването дали огнестрелното оръжие е употребено при условията на абсолютна необходимост, както изискват член 2 от Европейската конвенция за правата на човека и българското законодателство.

"Разследване в съответствие с международните стандарти за цялостност, независимост и безпристрастност е от първостепенно значение, за да се установят действителните причини и вина за трагичния инцидент, отнел живота на млад човек, тръгнал да търси закрила, сигурност и по-добро бъдеще", заявяват още от правозащитната организация.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?