БХК завежда ново дело за ужасяваща смърт в дом за деца

Българският хелзинкски комитет (БХК) обяви в четвъртък, че ще заведе второ дело срещу България в Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) за смъртта на момиче с ментални увреждания от “дом”. Трагичният случай е с 19-годишната Николина, чиято смърт е причинена, според съдебно-медицинската експертиза, от патологично недохранване. и

Прокуратурата обаче не намира престъпление и прекратява досъдебното дело. Държавното обвинение смята, че недохранването се дължи на умствената изостаналост на Николина и никой не е виновен.

“Домът” и болницата са същите, в които умира Анета Йорданова – детето, погълнало килограми боклуци, без прокуратурата да намери вина в служителите. БХК заведе дело по този случай по-рано тази година. Става дума за домът в село Стража и болницата в Търговище.

"Освен, че произволно приписва на умствената изостаналост несъществуващото свойство да причинява смъртоносен глад, за да нормализира и оправдае гибелта на Николина, прокуратурата напълно игнорира това, че служителите на “дома” и болницата, в която умира Николина, са бездействали да положат каквато и да е грижа да предотвратят или лекуват болестното недохранване на детето", коментира адв. Маргарита Илиева, директор на правната програма на БХК.

Преди да почине, Николина е хоспитализирана с инфекция на целия организъм и тежка дисфункция на кръвосъсирването, след като два месеца не се храни и страда от кръвоизливи по цялото тяло и безсилие да се движи, съобщават от БХК.

Според организацията прокуратурата игнорира този период на бездействие на персонала на дома, както и симптоматичния факт, че всичко започва с една рана на ухото, от която тръгва инфекцията, обзела цялото тяло на детето. "Прокуратурата не съобразява, че от рана на ухото не следва да се умира и дори не се интересува как е причинена тази рана, нито какво е довело детето до такова отслабено състояние, че организмът му напълно да се срине от нея", заявяват от организацията.

Делото пред съда в Страсбург е заведено за нечовешко отношение към Николина, която е била подложена на системно занемаряване, довело до убийствен маразъм (патологично недохранване - бел. авт.). Според БХК държавата трябва да отговаря и заради провала на разследването.

"Това е дискриминация, основана на предразсъдъците на прокуратурата, че за децата с умствена изостаналост е присъщо да гладуват и умират от глад, както и на факта, че детето е безпомощно и само в ръцете на държавата – т.е. че всяка злоупотреба с него може да остане безнаказана", коментират от организацията.

Споделяне

Още от България