БХК: Знаела ли е полицията за готвения от неонацисти побой преди протеста в Бусманци

Във връзка с побоя от 6 юни, при който група неонацисти нападнаха и пребиха с метални пръти младежи, тръгнали към мястото на протеста срещу незаконното задържане на чужденци в Специалния дом за временно настаняване на чужденци в Бусманци, Българският хелзинкски комитет (БХК) настоява за издирване и задържане на всички участвали в побоя и за незабавни и категорични резултати в разследването на полицията. Това се казва в отворено писмо на БХК до министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов с копие до главния прокурор Борис Велчев.

От БХК настояват не само да се издирят и задържат всички десетина души, участвали в побоя, но и специално да се разследва дискриминационния мотив на престъплението, както и данните, че полицията е имала информация за готвеното покушение, но не се намесила.

"БХК държи да се установи дали непосредствено преди инцидента полицията е била предупредена, чe на една от спирките на трамвай номер 20 се събира голяма група неонацисти, каквито данни има, и ако да, защо не е реагирала своевременно, изпращайки полицейски екип на мястото. Моля да имате предвид, че самото непредприемане на ефективни превантивни мерки в случай, че полицейски служители са предупредени за възможността инцидентът да се случи, би било нарушение на Европейската конвенция за правата на човека", се казва в писмото.

"БХК ще следи дали ще бъдат задържани всички, около десетима, извършители на нападението, както и дали на задържаните ще бъдат повдигнати обвинения, които, наред с другото, вземат предвид дискриминационните мотиви, с които престъплението е извършено.

БХК държи да подчертае, че в случая не става дума за "спречкване на младежки банди", или "сблъсъци между анархистични групи" - каквито предположения бяха публикувани в медиите. Възходът на неонацизма е изключително опасна тенденция, като в последно време в България все по-често се наблюдават тежки нападения над различни групи – чужденци, ЛГБТ, активисти от различни формации. Този феномен трябва да бъде разпознат и адресиран, а не да минава в графа "хулигански прояви"", посочва БХК.

Споделяне

Още по темата

Още от България