БХРА е недоволна, че властта преговаря само с Алибегов за отварянето на заведенията

В четвъртък ще е ясно дали ресторантите ще заработят от началото на февруари

БХРА е недоволна, че властта преговаря само с Алибегов за отварянето на заведенията

Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) е недоволна, че управляващите преговарят единствено с Българската асоциация на заведенията на Ричард Алибегов за отварянето на ресторантите.

"Според нас не е коректно на разговори, от които зависи работата на хиляди заведения в страната да се викат единствено любими на властта организации или пък тези, които са най-кресливи и извиват ръце." Това се казва в разпространена позиция на БХРА, в която членуват над 3000 компании от цялата страна.

Повод за острата им реакция е срещата в Министерството на здравеопазването, проведена във вторник с Ричард Алибегов. На нея беше обсъдено от коя дата ресторантите да бъдат отворени отново. Алибегов настоява това да стане от 1 февруари, като заведенията работят до 23:30 часа. До решение обаче не се стигна, като в четвъртък ще стане ясно дали ще има разхлабване на мерките и за ресторантьорския бизнес.

"Не считаме за нормално при преговори за бъдещето на сектора да се игнорират организации като БХРА, като Националния борд по туризъм и други, които са пряко засегнати от евентуалните решения, които ще се вземат", се казва още в позицията на БХРА.

Организацията сравнява поведението на управляващите с при преговори да се поканят КНСБ, но не и КТ “Подкрепа“ или пък Българската стопанска камара без Конфедерацията на работодателите в България, независимо от кой произтича инициативата за разговори.

От БХРА питат защо управляващите продължават да канят на разговори само едни представители от сектора, след като решенията се отнасят за всички. От организацията посочват, че Алибегов представя нещата едностранчиво.

Според БХРА по-важният въпрос е при какви условия и с какъв процент от оборота ще бъде компенсиран бизнеса, за да може да оцелее и да запази служители си в условия на рекордна безработица.

"Да не забравяме, че освен ресторанти на бул. "Витоша" в София съществува и част от бизнеса, за която все още не са предвидени и изплатени никакви компенсации – изпълнители, аниматори, екскурзоводи, водачи, охранители, ски учители и други професии, свързани с туризма, които търсят начин сами да оцелеят цяла година. Основната цел на мерките е не само да оцелее финансово бизнеса, а да запази ценните кадри, изграждани в продължение на десетилетия. Защото без качествен персонал няма качествен туризъм", посочват от БХРА.

Организацията настоява за ясни правила и критерии за затягане и разхлабване на мерките, за обяснение защо големите вериги, които не продават стоки от първа необходимост са по-опасни от заведенията, в които се спазват предписаните мерки и социална дистанция, с какво вечерният час спира вируса.

БХРА иска още да бъде замразено плащането на данък сгради и такса смет, да бъде удължен мораториума върху кредитите с поне още две години, както и лесен достъп до евтини заеми.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес