БХРА иска кабинетът да отпуска до 300 лв. подкрепа, за да се ускори ваксинация

БХРА иска кабинетът да отпуска до 300 лв. подкрепа, за да се ускори ваксинация

Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) нястоява правителството бързо да предложи стимули за ваксиниране, за да се засили имунизационният процес.

Средствата, които биха били вложени в подобна кампания като стимули - в рамките на от 50 до 300 лева на човек, който реши да се ваксинира занапред, ще бъдат спестени от мерките, които според здравните експерти ще се наложат и през тази зима - затваряне на бизнеси, нови мерки за социална дистанция и т.н., се кзва в собщение на БХРА до медиите.

Парите, с които държавата би компенсирала затворени бизнеси отново биха били значително повече в сравнение със стимулите за имунизация, ако бъдат предвидени такива, подчертават от БХРА.

От организяцията призовават стимулите да са сериозни, за да има ефект от тях. Например да се предложат парични стимули в размер от 50 до 300 лева, като тези, които изявят желание да се ваксинират веднага след обявяване на мярката, в рамките на първите двадесет дни, да получат 300 лева. За следващите 10 дни да има 250 лева, за тези през 10 дни съответно 200, 150, 100 и 50 лева.

Предлага се кампанията да бъде ограничена във времето - за два месеца, така че да изпреварим очакваната нова вълна на вируса през есента.

Средствата могат да се ползват за лятна ваканция например, като 600 лева за едно семейство са сериозен бюджет за почивка, понякога и повече, отколкото те самите могат да отделят, коментира Георги Щерев, изпълнителен директор на БХРА.

Освен парични суми може да се приложи организиране на томболи с предметни награди - телевизори, перални, коли, ваканционни пакети, както се прави в други държави например.

Държавата може да създаде специален фонд, в който да набира тези предметни награди от фирми и частни лица за организиране на томболата, предлагат от БХРА.

Споделяне

Още от Бизнес