Би Би Си: ООН е взела решение в полза на Асандж

Основателят на Уикилийкс в аванс обяви, че очаква да се прекратят опитите за задържането му

Би Би Си: ООН е взела решение в полза на Асандж

Работната група на ООН по незаконните арести взе решение в полза на Джулиан Асандж - основателя на Уикилийкс, по делото срещу Великобритания и Швеция. Това съобщи Би Би Си, като се позовава на свои източници.

Заповедта за арест на Асандж в Обединеното кралство обаче "все още е в сила", а полицията предупреди, че той "ще бъде арестуван, веднага щом напусне територията" на еквадорското посолство в Лондон. Работната група на ООН няма формално влияние върху британското или шведското правосъдие, отбеляза Би Би Си.

Асандж потърси убежище в посолството на Еквадор в Лондон, за да не бъде екстрадиран в Швеция, където е издирван за разпит, след като две жени заявиха, че ги е подложил на сексуални посегателства. Срещу Асандж е издадена европейска заповед за задържане. Той отказва да отиде в Швеция, защото се страхува, че може оттам да бъде екстрадиран в САЩ, където ще бъде съден за публикуване на поверителни документи, включително за войната в Ирак и Афганистан.

Официалното заключение по въпроса законно ли е австралиецът да бъде задържан се очаква да бъде представено утре.

По-рано в четвъртък Асандж обяви, че ще се предаде на британската полиция, ако работната група към ООН, разглеждаща случая му, обяви, че трябва да бъде задържан.

"Ако ООН обяви утре, че съм изгубил случая срещу Великобритания и Швеция, трябва да напусна посолството по обяд в петък, за да се предам на британската полиция, тъй като няма смислена перспектива за ново обжалване. Но ако се установи, че държавите са действали незаконно, очаквам незабавно да ми бъде върнат паспортът и да се прекратят опитите за задържането ми", посочи Асандж в свое изявление.

Той се укрива в посолството на Еквадор в Лондон от 2012 г., Ако Асандж бъде съден в САЩ, има вероятност дори да получи смъртно наказание. Един от основните източници на "Уикилийкс" – редник Брадли Манинг, вече получи 35 години затвор за изнасянето на над 700 000 секретни документа.

Разкритията, за които ще трябва да отговаря Асандж започнаха в началото на 2010 г. с информация за атака на американски хеликоптери "Апачи" от 2007 г. в Багдад, при която са убити повече от 10 души, сред които и двама служители на Ройтерс.

По-късно бяха разкрити над 90 000 класифицирани документа за военната кампания на САЩ в Афганистан, както и близо 400 000 военни доклада, включващи подробности за операциите в Ирак. Джулиан Асандж публикува и милиони дипломатически грами, някои датиращи от 1973 г. 

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?