Би Би Си отмени токшоу заради антиарабски изблик на водещия

Би Би Си отмени популярно токшоу, тъй като водещият окачествил арабите като самоубийци и потисници на жени във вестникарска статия, предаде Ройтерс.

Водещият Робърт Килрой-Силк, бивш депутат от Лейбъристката партия, по-късно изрази много дълбоко съжаление за материала, в който поставя въпроса дали арабите са допринесли с нещо за цивилизацията.

Би Би Си обяви, че отменя всекидневното токшоу "Килрой" от понеделник, докато води вътрешно разследване на статията, публикувана в Сънди експрес. Медията посочи, че твърдо се разграничава от изразеното в статията мнение.

Материалът, озаглавен "Не дължим на арабите нищо", задава въпроса: "Какво мислят арабите, че чувстваме към тях? Че им се възхищаваме за това, че са самоубийци, ампутатори на крайници, потисници на жени?".

Килрой-Силк каза, че статията е публикувана по погрешка и че е била писана през април миналата година в отговор на опозицията срещу водената от САЩ война в Ирак. "Не бих казал това днес", посочи в изявление водещият, в което допълва, че очевидно статията е предизвикала голяма беда и обида.

Председателят на Комисията за равенство между расите Тревър Филипс каза, че ще поиска от полицията да разследва дали статията представлява подбуждане към расистка омраза. Филипс окачестви написаното от Килрой като "безспорно глупаво".

Съветът на мюсюлманите във Великобритания приветства решението на Би Би Си да свали от ефир шоуто, което се излъчва от 15 години и привлича около 1,2 милиона души публика.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?