Би Би Си предлага таван в заплащането на репортери и водещи

Кари Грейси

Британската медийна корпорация Би Би Си предложи горен праг от 320 000 лири годишно (449 000 долара) в заплащането на репортери и водещи - опит на финансираната със средства на данъкоплатците компания да намали неравенството между сътрудниците си мъже и жени, предаде Асошиейтед прес.

Предложението бе направено ден преди изслушване в парламента, на което шефът на Би Би Си ще отговаря на въпроси за корпоративната системата за заплащане. В изслушването ще свидетелства Кари Грейси - редакторка на новините за Китай, подала оставка в знак на протест, след като научила, че колегите ѝ мъже, които вършат същата работа, са доста по-високо платени.

Напрежението във връзка с различното заплащане на мъжете и жените в корпорацията пламна през лятото на миналата година, когато Би Би Си публикува списък на служителите си с най-високи възнаграждения. От него стана ясно, че много от популярните журналистки са много по-ниско платени от колегите си мъже.

 

В последните седмици много от най-известните водещи на Би Би Си - мъже се съгласиха заплащането им да бъде намалено в името на половата равнопоставеност.

Споделяне

Още от Европа

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?