Би Би Си: Протестиращи на кръстоносен поход за прочистване на българската политика

От няколко месеца гневни българи се събират да протестират пред парламента в София, като обвиняват правителството в корупция и настояват за неговата оставка, съобщава Би Би Си в кореспонденция от българската столица, цитирана от БТА в четвъртък.

Последните демонстрации започнаха, когато новото правителство се опита да назначи противоречивия медиен магнат Делян Пеевски за ръководител на Държавната агенция за национална сигурност през юни. Назначението му бързо беше оттеглено, но протестиращите отказват да изоставят кръстоносния си поход за прочистване на българската политика, отбелязва авторката Ема Джейн Кърби.

Предишното правителство падна след протести, предизвикани от най-различни причини, включително високите сметки за електричество и ниските пенсии. Но сега хората протестират заради корупцията сред политическия елит, съмнителните връзки между управляващите и бизнеса и заграбващите властта олигарси, продължава тя.

В края на октомври студенти внесоха нов импулс в битката, като предприеха окупация на Софийския университет. Близо 500 от тях сега протестират в аудиториите с искане за оставка на правителството. Те наричат своето движение "Морална революция".

Над три четвърти от хората в България подкрепят общите протести. Със своите тъпани и високоговорители демонстрантите отправят същото - макар и по-ясно доловимо - послание, което Европейският съюз отправя към политическия елит на страната през последните седем години, се изтъква в статията на Би Би Си.

Въпреки обещанията за стимулиране на икономиката и създаване на повече работни места изглежда съмнително управляващата коалиция да изкара пълен четиригодишен мандат, а анализатори прогнозират предсрочни избори напролет. Но при положение че всички политически партии в момента са еднакво презирани от избирателите, остава открит въпросът кой ще може да управлява България, заключава авторката на кореспонденцията.

"Монд": Активистите на "българската пролет" осъждат корупцията на властта

В София от 160 дни се протестира като на театър. Това пък пише също в четвъртък в репортаж от София френският вестник "Монд". Публикацията, озаглавена "Активистите на "българската пролет" осъждат корупцията на властта", разказва за някои от най-зрелищните протестни акции и отбелязва, че протестиращите "предпочитат въображението пред насилието".

Изданието, цитирано от БТА, описва причините за протеста и посочва, че оглавяваното от социалистите българско правителство разчита на подкрепата на партията на гражданите с турски произход и на ксенофобската партия "Атака". "Монд" допълва, че силата на протестите е отслабнала, но въпреки това те не престават.

Споменава се и за организираните от правителството контрапротести.

"Протестите засягат най-вече средната градска класа и не успяват да разширят социалната си основа", пише "Монд".

Споделяне

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?