Би Би Си пусна за първи път снимки на британски войници в Сирия

Британската обществена медия Би Би Си разпространи за пръв път снимки на британски военни в Сирия. От кадрите се виждат командоси от специалните части, които патрулират с военните машини Fox в район, в който скоро е била проведена атака на "Ислямска държава".

Снимките са заснети през юни в граничния район между Сирия и Ирак – Ал Танф.

Според свидетели британските военни са изпълнявали защитна мисия, но на снимките се вижда, че са тежко въоръжени. Те носят противотанкови ракети, снайпери и тежка артилерия.

Британски и американски части оказват подкрепа от месеци на умерената сирийска опозиция. В конкретния случай се смята, че британците са помагали за обучението на Новата сирийска армия.

Британското военно министерство е отказало да коментира кадрите.

Програмата на Пентагона за обучение и въоръжаване на умерените бунтовници обаче се смята за провал, тъй като много от тях са били отвлечени от ислямистите или сами са им предали оръжието си.

Миналия месец руснаците бомбардираха база в провинция Ал Танф, която се използва от САЩ и Великобритания.

Към момента не е ясно колко военни от държави членки на НАТО изпълняват задачи в Сирия.

Изданието посочва, че според американски военни и разузнавателни източници след първите руски удари САЩ са казали на руснаците, че базата се използва от тях и не трябва да се атакува. Само час и половина по-късно обаче руснаците предприели нови удари.

Споделяне