Би Би Си се защити от нападките на премиерски съветник

Ръководството на Би Би Си остро отхвърли днес обвинение от съветник на премиера Тони Блеър, че корпорацията е разпространила невярна информация за начина, по който правителството е използвало разузнавателните материали за иракските оръжия, предаде АП.

В центъра на конфликта е съобщение на Би Би Си, че премиерският медиен съветник Алистеър Кембъл е участвал в подправянето на разузнавателна информация, за да се подчертае заплахата, че Ирак може да приведе в готовност химически или биологически оръжия 45 минути след заповед на Саддам Хюсеин.

В сряда Кембъл свидетелства пред парламентарна комисия, която разследва дали правителството е използвало разузнавателни данни така, че да се намери оправдание за войната срещу бившия режим в Ирак. Вчера той изрази недоумение, че може да се съобщава новина, основана само на един-единствен анонимен и непроверен източник.

"Докато Би Би Си не осъзнае, че е разпространила лъжа, аз ще продължавам да вдигам шум за това и е по-добре те да се извинят колкото се може по-бързо", каза Кембъл пред комисията.

Шефът на новините на Би Би Си Ричард Самбрук обаче отрече днес корпорацията да е отправяла някога обвинения към премиера, че лъже и че води страната към война с фалшив претекст. "Няма да се извиняваме за нещо, което не сме сторили", каза той и добави, че Алистеър Кембъл има невярна представа за нивото на журналистиката в Би Би Си.

Самбрук защити материала на военния кореспондент на корпорацията Андрю Джилигън, който се позоваваше на един високопоставен и достоверен източник от британското разузнаване. Според източника служителите от разузнаването, съставяли през септември м. г. досието за Ирак, са останали недоволни от начина, по който то е било окончателно оформено и представено, предаде АП, цитирана от БТА.

Споделяне

Още от Свят

Къде му е мястото на Бойко Борисов?