Би Би Си: Топящата се България*

Сн. ББС
Населението на България е сред най-бързо топящите се в света, като от 1990 г. насам тя изгуби 1/5 от него. Това посочва кореспондентката на Би Би Си Рут Алегзандър в репортаж от България 
 
Тя описва тъжна картина, в която тридесетгодишен мъж е принуден да напусне опустяващо село, а възрастна жена е останала единствената жива на родната си улица.
 
"Дълбоко в българската провинция, в Пернишко, правя рядко откритие", разказва журналистката. 
 
Не носията на Стоян Евтимов го прави необикновен обаче, а фактът, че е на 30 и няколко години и живее в селото.
 
"Всички приятели, с които израснах тук, си тръгнаха отдавна", разказва той.

 
Като много млади българи, те са се преместили в големите градове в търсене на работа. Стоян обаче има късмет да работи в планинското село Пещера като ръководител на фолклорна група и организатор на ежегоден фестивал в региона. Въпреки това обаче не вижда бъдещето си там. 
 
"Невъзможно е да намериш човек в селото или окръга, с когото да създадеш семейство, защото няма млади хора. Единственият начин да си намеря някого е, ако съм в града”, казва Евтимов.
 
"Ще ми бъде много трудно и мъчно да оставя селото си, но в някакъв момент ще трябва да го направя”, споделя той.
 
Българските градчета и села губят жителите си от десетилетия.
 
След като комунистите вземат властта след Втората световна война, бяха направени ТКЗС-тата, а много земеделски работници намериха работа в новите заводи. След падането на комунизма през 1989 г. ТКЗС-тата спират работа, тенденцията към преселване в градовете се изостря. А и много хора не спират дотук и си търсят работа в чужбина.
 
През 1989 г. населението на България беше почти 9 млн. Сега е малко над 7. До 2050 г. този брой вероятно ще падне под 5.5 млн. До края на века пък ще е наполовина от сегашните нива, пише авторката. 
 
Този отлив на хора допринася за друг фактор за демографската криза в България – тъй като много от младите хора са емигрирали, в страната раждаемостта е ниска.

 
"Последният път, когато се роди бебе в селото, беше преди десет години", споделя Стефка – собственичка на магазин. 
 
"Сега малкото момиче и майка ѝ живеят в Кипър", добавя тя. 
 
Жителите на селото ѝ са на възраст от около 60 години. Стефка се притеснява, че ще трябва да затвори магазина, защото няма други клиенти.
 
Високо в планината, магазините вече за затворени, заедно с училищата, а обществен транспорт няма.
 
"В това село живееха повече от 600 души”, казва 70-годишният Боян от Калотинци. 
 
"Някои починаха, други се преместиха в градовете и сега сме 13 души”.
 
В с. Смиров дол баба Станка е седнала на пейка край пътя, търпеливо чакайки подвижния магазин, който обслужва района. 

 
"Аз съм родена в това село и го помня като беше пълно с хора”, разказва тя. 
 
"На нашата улица, например, в миналото живееха много хора. Сега само аз живея тук.”
 
Чувства ли се самотна? 
 
"Разбира се, че съм самотна. Много е тежко”, казва възрастната жена през сълзи.

 
Хората в Калотинци и околните села пазаруват от мобилен магазин, който идва тук три пъти в седмицата. Обслужва ги семейство Атанас и Лили Борисови. 
 
Техният ван е добре зареден със стока – от хляб и кисело мляко до цигари и бира, продават се дори и лекарства. За 10 години не са пропуснали да дойдат в селото нито веднъж, даже и през зимата, когато планинските пътища са покрити със сняг.
 
"Тъй като са малко хора, ние се отнасяме приятелски с всеки един от тях, и се опитваме да им помогнем с каквото можем”, казва Лили.
 
Очевидно всички хора от селото ги познават, но Лили споделя, че клиентите и продажбите им намаляват. 
 
"Започваме да се притесняваме, ако някой не се появи на обичайното място, където се срещаме, особено ако това е през зимата. Всъщност сме имали случай, в който намерихме един човек починал”, добавя Лили.

 
Българското правителство въвежда мерки, целящи да спрат понижаването на населението чрез насърчаване на раждаемостта. То се стреми и да окуражи етническите българи да се завърнат в страната, но без успех.
 
Имигрантската криза – решение на демографската криза в България?
 
"България няма нужда от необразовани бежанци”, казва зам.-министърът по демографската политика Валери Симеонов, един от лидерите на коалицията "Обединени патриоти”.
 
"Те имат различна култура, различна религия, дори различни ежедневни навици”, добавя още той. 
 
"Благодарение на Бог България е сред най-добре отбраняваните държави от имигрантското нашествие в Европа”, казва Симеонов, имайки предвид оградата с дължина 260 км по границата с Турция, която трябва да спре навлизането на бежанци в страната.

 
Според проверка на ЕК България е приютила само 50 от бежанците, които пристигнаха в Европа от Северна Африка и Близкия Изток между 2015 и 2017 г.
 
Ясно е, че българското правителство не вижда решение на проблема с населението в имиграцията. Въпреки това управляващите имат много идеи как да се увеличи броят на жителите, в страната обаче хората имат усещането, че политиците говорят повече, отколкото действат.
 
Преди да напусне България, Рут Алегзандър се среща отново с Боян от Калотинци.

 
"Ние сме забравени”, казва той.
 
"Забравени от политиците и от Бог. Управляващите няма да направят нищо за нас. Грижа ги е само за своите собствени интереси. Те не се интересуват от хората – особено от старите хора в селските райони. Не се интересуват от младите хора, защото те са зад граница. Политиците като цяло не се интересуват и българската държава изчезва”, казва той.
 
 
*Заглавието е на Mediapool. 
Споделяне

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?