Би Би Си в криза след критиките на съдия Хътън

Генералният директор на Би Би Си Грег Дайк подаде оставка, след като станаха известни резултатите от разследването на съдията Хътън за смъртта на оръжейния инспектор Дейвид Кели, предаде АФП.

Оставката на Дайк последва тази на председателя на управителния съвет на корпорацията Гевин Дейвис.

Днес Би Би Си поднесе безусловно извинение на правителството, а премиерът Блеър каза, че с това случаят е приключен.

"Надявам се, че сега може да се тегли черта под целия този епизод", каза Дайк пред Асошиейтед прес след оставката си. "През цялата тази история моята единствена цел като генерален директор на Би Би Си беше да защитавам редакционната независимост и да действам в интерес на обществото", допълни той.

Вчера съдия Хътън представи доклад от 700 страници за обстоятелствата около смъртта на британския оръжеен експерт Дейвид Кели, който се самоуби през юли малко след като името му бе посочено като източник на репортаж в Би Би Си, че правителството е преувеличило заплахата за иракските оръжия, за да оправдае войната.

В доклада си лорд Хътън разкритикува Би Би Си за "неоснователния" ѝ репортаж, в който правителството бе обвинено, че умишлено е подсилило информацията за иракската опасност. Съдията упрекна също така членовете на управителното тяло на Би Би Си, че не са извършили необходимите проверки, преди да разпространят материала на журналиста Андрю Гилигън.

В същото време много британски вестници атакуват съдия Хътън и задават въпроса дали неговият доклад допринесе за това справедливостта да възтържествува.

Някои издания отбелязват, че Би Би Си е изпаднала в най-голямата криза в историята си заради осъдителните заключения на лорд Хътън.

Няколко часа след публикуването на доклада Грег Дайк призна, че някои от твърденията на Гилигън са били погрешни и поднесе извиненията на Би Би Си.

Днес обаче британският премиер Тони Блеър, който бе оневинен от разследването на съдия Хътън, отново настоя Би Би Си да се извини на правителството. "Продължаваме да настояваме за извинение. Би Би Си трябва да се извини за погрешните си обвинения", каза говорителят на Тони Блеър. "Министър-председателят смята, че е била поставена под съмнение неговата честност", допълни говорителят.

Генералният директор на Би Би Си Грег Дайк каза, че корпорацията е признала, че някои от ключовите обвинения в репортажа на Андрю Гилигън са били грешни и се извини за тях. Но той каза, че Би Би Си никога не е обвинявала министър - председателя Блеър в лъжа.

Независимо от това временно изпълняващият длъжността директор на корпорацията Ричард Райдър заяви: "Би Би Си сега трябва да продължи напред след доклада на лорд Хътън, който посочи сериозни дефекти в процеса и процедурите на корпорацията".

"От името на Би Би Си аз без колебание се извинявам безрезервно за нашите грешки и на личностите, чиито репутации са били засегнати от тях", добави той.

Блеър каза, че извинението е сложило край на случая. Той посочи, че уважава независимостта на Би Би Си и очаква тя да продължи да гледа под лупа правителството, както винаги е правила.

Според медийния кореспондент на Би Би Си оставката на Гавин Дейвис не приключва въпроса и има признаци, че трябва да последват и други оставки.

Споделяне

Още от Свят