Би Би Си: Западните лидери на опашка за София

Бойко Борисов посреща Филип Хамънд и Джон Кери. Снимка: БГНЕС / колаж (Mediapool)

България е в светлините на международните прожектори благодарение на вихрушка от международни посещения, пише кореспондентът на Би Би Си за Централна и Източна Европа Ник Торп.

В текста си, озаглавен "Западни лидери на опашка за София", той пита какво търсят в София британският министър на външните работи Филип Хамънд, който беше на посещение в сряда, държавният секретар на САЩ Джон Кери, който бе на еднодневна визита в четвъртък и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, който ще пристигне по-късно този месец.

Торп изброява отговорите на първата част от въпроса - газови доставки, войната в Източна Украйна, международния тероризъм, миграцията - законна и незаконна - както и ужасното състояние на българските въоръжени сили.

Моментът на посещенията е важен, отбелязва Торп и припомня, че руският президент Владимир Путин е отменил миналия месец плановете за изграждане на газопровода "Южен поток", като е обвинил за провала на проекта България.

AnchorAnchor "България е важна за САЩ, като страна на границата", казва Руслан Стефанов от Центъра за изследване на демокрацията в София, "тъй като е страната, която държи ключа към влиянието на Русия на Балканите и в Европа." Той смята, че САЩ са загубили вяра в способността на ЕС да отговори на руското влияние и вижда България като "надежден съюзник на САЩ", докато Русия все още упражнява власт, най-вече над енергийната политика на страната.

"Най-доброто, което САЩ може да направи в този момент е, да предостави политически уверения на институциите в България", казва той.

AnchorМеждувременно премиерът Бойко Борисов бе в Брюксел тази седмица, за да лобира пред Европейската комисия за нов газов хъб за Европа, изграден в България след замразяването на Руският газопровод "Южен поток", който трябваше да стъпи на българския бряг, след като прекоси Черно море.

AnchorПодобно на други източноевропейски страни, зависими от руския газ, България настоява за обща енергийна политика на ЕС, в която ще се включат тръбопроводи по оста Север-Юг и междусистемни газови връзки - включително между България и Гърция, пояснява Торп.

Миграционният път

Кореспондентът на Би Би Си пише още, че НАТО настоява България да повиши бюджета си за отбрана до 2 % от своя брутен вътрешен продукт, като отчита силната зависимост на армията от руски резервни части.

Що се отнася до тероризма, България е една от транзитните държави, прекосявани от хора, които искат да станат джихадисти, по пътя им през Турция към Сирия, посочва Би Би Си.

Фриц Жоли Жоашен е френски гражданин, задържан от българските гранични служби в автобус, пътуващ за Истанбул на 1 януари, вероятно познава Шериф Куаши, един от братята, отговорни за нападението на френското сатирично издание "Шарли едбо", отбелязва Ник Торп.

AnchorСпоред френските прокурори Жоашен е от същата ислямистка мрежа като братята Куаши в Париж. Торп пише още, че задържаният французин у нас отхвърля обвиненията, и твърди, че той е отивал на почивка в Турция с приятелката и сина си.

Anchor"Голям проблем за нашите специални служби е контролът на ислямистки бойци, пътуващи през България, ако нямаме конкретна разузнавателна информация от нашите съюзници", казва, цитиран от Би Би Си ген. Кирчо Киров, бивш директор на българското разузнаване.

Друго главоболие за правителството в София е миграцията в страната на сирийци, афганистанци, пакистанци и иракчани, отбелязва Ник Торп, като посочва, че през миналата година броят на бежанците, опитали се да влязат в страната, е бил 38 500 души.

AnchorКореспондентът на Би Би Си отбелязва, че българското правителство тази седмица реши да издигне още 82 км ограда по протежение на границата с Турция.

Преди парламентарните избори във Великобритания през май, темата за българските и румънските граждани, които работят там, също бе в дневния ред при посещението на британския външен министър в София, допълва Би Би Си.

Споделяне

Още по темата

Още от България