"Би Ейч Еър" ще лети от София до Калкута

"Би Ейч Еър" ще лети от София до Калкута

Авиопревозвачът "Би Ейч Еър" ООД ще изпълнява полети по линията София-Калкута – София. Това реши кабинетът на днешното си заседание, съобщи правителствената информационна служба.

Компанията е свързана с единия от собствениците на "Първа инвестиционна банка" Цеко Минев, показва справка в Търговския регистър.

"Би Ейч Еър" е собственост на кипърската офшорка "Вилкания Лимитид", "Балкан Холидейз Сървисис" и Янко Иванов, който е и управител на компанията. Управител на "Балкан Холидейз Сървисис" е Радка Минева, съпруга на Цеко Минев.

Въздушната линия е договорена с действащата Спогодба между правителствата на България и Индия. Правото на "Би Ейч Еър" да предоставя транспортни услуги е получено след спечелването на конкурс.

Назначеният въздушен превозвач е длъжен да започне експлоатация на линията в 6-месечен срок от влизане в сила на акта на назначаването му.

Назначаването на български въздушен превозвач на авиационния пазар България - Индия би допринесло за увеличаване на пътникопотока от и за България, което създава условия за засилването на търговско-икономическите връзки и стокообмена с Индия, както и за привличането на повече туристи, е посочено в правителственото съобщение.

"Би Ейч Еър" е основана през 2001 от Янко Иванов и започва дейността си през януари 2002 с полети от София до Великобритания за нуждите на туроператора "Балкан Холидейз". Авиокомпанията предлага чартърни полети и отдаване на самолети под наем. Базата ѝ е на летище София, но през летния сезон се изпълняват полети от Бургас и Варна до множество летища в Европа - основно до Великобритания, Холандия, Белгия, Дания, Италия,  Швеция, Норвегия, Швейцария и други. Предлага полети и до Хонг Конг, Бахамите и Мароко. Компанията разполага с три самолета.

 

Споделяне

Още от Бизнес

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?